Egészség

Ezért a gondoskodásért hálás lesz a szemed – ezt tedd meg érte

Egy alig egyperces gyakorlattal felfrissítheted a szemed. De sokkal többet tehetsz a látásodért, ha néhány dologra odafigyelsz.

A szemünk egészségének megóvása érdekében az egyik legfontosabb dolog az, hogy mindig találjuk meg a tevékenységünkhöz megfelelő fényviszonyokat. Nemcsak a gyereknek van szüksége az optimális világításra a tanuláshoz, hanem elengedhetetlen, hogy a felnőttek is odafigyeljenek magukra munka közben. Hiszen ha sokáig tesszük ki a szemünket olyan feltételeknek, amelyek folyamatos megterhelést jelentenek, akkor rövid idő alatt nagyon elfáradhat az érzékszervünk. Az pedig hosszú távon a látásunk romlásához vezethet.

Eleget pislogsz?

Nagyon fontos, hogy a szemünk állapotának megfelelő kontaktlencsét vagy szemüveget viseljünk. Ugyanis ha nem így teszünk, nagyon sokat árthatunk magunknak. Az a legjobb megoldás, ha szakemberek vizsgálják meg a szemet, és a megállapított dioptriának megfelelő lencsét választunk a látásjavításhoz. A szupermarketekben vásárolható olcsó szemüvegeket érdemes hanyagolni, főleg akkor, ha nem a közelmúltban jártunk szemorvosnál, és nem tudjuk biztosan, pontosan milyen lencsére van szükségünk.

A szemszárazság a szem rejtőzködő mumusa. Ugyanis sokan nem is tudják, hogy a szemük túl száraz, csupán akkor derül ki, hogy fennáll a probléma, amikor újabb panaszok jelentkeznek mellette. Pedig a szemszárazság minden olyan embert érinthet, aki számítógép előtt dolgozik vagy olyan helyiségben tartózkodik, ahol gyakran működik klíma. A szakemberek szerint átlagosan 20-at pislantunk egy perc alatt. Érdemes számolni, hiszen ha jóval kevesebbszer tesszük, az a szem kiszáradásához vezethet.

Ezért a gondoskodásért hálás lesz a szemed - ezt tedd meg érte

A szemszárazsághoz egy idő után szúró, égő érzés és szemvörösség társulhat, sőt a szem fényérzékennyé is válhat. Ha úgy érezzük, hogy száraz a szemünk, tudatosan figyeljük oda, hogy gyakrabban pislogjunk, vagy óránként tartsunk legalább 10 perc szünetet a monitornézésben. Ha ez sem segít, akkor a legjobb választás a műkönny használata, amely nedvesíti és felfrissíti a szemet.

Fontos a táplálkozás

Ahogyan minden szervünknek, úgy a szemünknek is szüksége van a megfelelő tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-utánpótlásra. A béta-karotin, a szelén és cink hozzájárul a szerv megfelelő működéhez. A vitaminok közül az A-, a C- és az E-vitamin bevitele ajánlott a látásunk megtartásához. A legfontosabb, az A-vitamin a sárga színű gyümölcsökben és zöldségekben, a sütőtökben, a sárgarépában van jelen, de a tojássárgában is megtalálható. A megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása is befolyásolja a szemünk működését.

Ha elfáradt a szemünk, szemtornával is felfrissíthetjük. Egyáltalán nem bonyolult a folyamat, és alig egy percet vesz igénybe: először fordítsuk a szemünket jobbra, majd tegyük ezt a másik irányba. Ezután jöhet a felfelé és lefelé nézés. Körözzünk is a szemünkkel, mindkét irányba. A gyakorlattal átmozgatjuk a szem körül izmokat, és hamar érezni fogjuk, milyen jólesik a torna.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top