Egészség

7 dolog, amit biztosan nem tudtál a szemedről

Olyan izgalmas információkat hoztunk, amelyek a csodálatos érzékszervünkről, a szemünkről szólnak. Szerinted miért van szükséged a szemöldöködre?

A szem a lélek tükre – tartja a mondás. Az egyik legfontosabb érzékszervünk olyan csodákat rejt, amelyekkel a hétköznapok során sokszor nem is szembesülünk. Arról vajon hallottál, hogy a könnyed összetétele nem mindig egyforma? Hét olyan izgalmas információt hoztunk, amelyeket biztosan nem tudtál a szemedről.

7 dolog, amit biztosan nem tudtál a szemedről
  • Nem véletlen, hogy a szemeink a szemüregben helyezkednek el. Ugyanis az nyújt védelmet a külső hatások ellen. A szemöldökünk és a szempilláink szerepe sem merül ki a szépítkezésben. A szemöldök ugyanis az izzadságnak állja az útját, míg a szempillák a szemgolyót védik a szennyeződésektől.
  • Arról biztosan hallottál már, hogy a babák nagy szemeinek látványa segít előcsalogatni a szülői ösztönöket. A természet úgy intézte, hogy a gyönyörű, óriási szemek is hozzásegítik az újszülötteket a túléléshez.
  • Az agyi kapacitásunk jelentős részét a látás, a látott tartalmak feldolgozása köti le. Bizonyított tény, hogy azok az emberek, akik megvakultak, de nem vakon születtek, álmaikban látnak.
  • Amíg az emberi ujjlenyomat hozzávetőleg 40 egyedi vonást rejt, addig az írisznek legalább 250 olyan sajátos jellemzője alkalmas arra, hogy az egyént azonosítsák. Nem véletlen, hogy egyre többet hallani arról, hogy biztonsági célokra is az utóbbit alkalmazzák.
  • Az emberi szemgolyó súlya 28-29 gramm, átmérője körülbelül 2,5 cm.
  • A látásproblémák jelentős része, egyes számítások szerint 70-80 százaléka elkerülhető vagy gyógyítható.
  • A könnyek összetétele az alapján változik, hogy mi váltotta ki a könnyezést. Más található benne, ha valami irritálja a szemet, más, ha az ásítás miatt lábad könnybe a szemünk, és a sírás során kicsorduló könnycseppekben is más anyagok vannak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top