Egészség

Sokat számítógépezel? – Így kímélheted a szemed

Nagyon sok embert a monitor elé köt a foglalkozása, mások pedig szabadidejükben ülnek órákon át a számítógép vagy televízió képernyő előtt. Hosszú távon ez sok bajt és kellemetlenséget okozhat a szemnek.

A szemünk olyan „szerkezet”, amelynek nagyobb erőfeszítésébe kerül, hogy közeli tárgyakra fókuszáljon. A szemmozgató izmokat ez a munka gyorsabban kifárasztja, és az ilyen jellegű terhelés miatt hamarabb lép fel fejfájás és homályos látás. Ez a két tünet annyira jellemző a monitort hosszú időn át huzamosan használó emberekre, hogy az orvostudomány külön nevet is adott neki: Computer Vision Syndrom-nak (CVS – Számítógépes Látás Szindróma) hívják. 

A szemedet időnként pihentetni kell a monitor előtt!

Minden második ember szenved tőle

Legalább minden második computer használónál jelentkezik a CVS tünetcsoport, amelyről ugyan még nem bizonyították, hogy maradandó károsodást okoz a szemnek, de aki már megtapasztalta a számítógépezés miatt jelentkező homályos látást, a szem szárazságát, kivörösödését és fájdalmas irritációját – az állandó, előregörnyedő üléstől és figyelemtől megfeszült izmok miatt jelentkező nyaki- és hátfájdalmakról nem is beszélve –, az jól tudja, hogy ez elég sovány vigasz a panaszokra. Egy bizonyos kor felett – 40-en túl – ráadásul ezek a tünetek csak fokozódnak, és éppen annyi szenvedést okoznak, mint egy tartós betegség. Pedig nem törvényszerű, hogy állandó kínok között használjuk a számítógépünket, hiszen megfelelő praktikákkal sok felesleges tehertől szabadíthatjuk meg a szemet. Lássuk, hogyan!

Így kíméld a szemed

• Állítsd be úgy a képernyő élességét úgy, ahogy az a szemednek a legkellemesebb legyen. 

• Kapcsold ki a mennyezetvilágítását, és tegyél a gép mellé egy leárnyékolt asztali lámpát. Ha ezzel világítasz, az kevésbé fárasztja a szemed. 

• Az oldalról beverődő éles fényeket tompítsd le. Magyarul tegyél az ablakra sötétítő függönyt! 

• Fontos, hogy csökkentsd a lehető legkisebbre a monitor visszatükröződéseit. Ezt úgy érheted el, ha a különféle fényforrások nem közvetlenül a képernyőre világítanak. Ennek érdekében ülj szembe az ablakkal, és használj a monitor körül valamilyen árnyékolót, vagy tegyél rá tükröződés gátló fóliát. 

• Tarts távolságot a monitortól: az ideális az, ha a szemedtől 60-70 centiméterre helyezed el a képernyőt. 

• A monitor közepe a szemmagasságodhoz lépest lejjebb helyezkedjen el. A szemnek az a legkellemesebb, képernyő közepe 20 fokos szöget zár be hozzá képest. 

• Helyezz közvetlenül a monitorod mellé minden olyan eszközt, amire a munkád során szükség van. Így kevesebbet kell kitekintened nagyobb távolságra a gép mögül és a szemnek kevesebb erőt kell kifejteni arra, hogy más távolságokra fókuszáljon.

• Fél óránként tarts 2-3 perces pihenőt, és minden második órában állj meg a munkával egy hosszabb, 10-15 perces szünetre. Ilyenkor keress távoli tárgyakat, amire fókuszálhatsz: nézz ki az ablakon, és közben mozgasd át egyszerű nyújtó gyakorlatoddal a tagjaidat is, különös tekintettel a nyak, a vállak és a hát izmaira. 

• Pislogj gyakrabban, tudatosan! A szem fájdalmas irritációjak egyik oka a kiszáradás, ami egy egészséges szem esetében általában azért jelentkezik, a merev nézés és koncentráció közben jóval kevesebbet pislogunk. 

• Használj szemcseppet! Idősebb korban már természetes, hogy a szem nedvesítése nem működik hibátlanul, és hamarabb szárad ki a szemünk. Ilyenkor külső segítséget kell használni – erre tökéletesen megfelel a szemcsepp!

• Írass fel védőszemüveget! Ma már kitűnő lencséket gyártanak olyan védőréteggel, ami hatékonyan szűri a monitorról a szembe sugárzó fényt. Érdemes ezeket használni, mert nagyságrendekkel növeli meg azt az időt, amit szemfájdalmak nélkül tölthetsz a gép előtt!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top