Egészség

A túl sok karácsonyi zene rosszat tesz az egészségnek

Egy tanulmány szerint a karácsonyi zenék folyamatos hallgatása egyáltalán nem tesz jót az egészségnek.

A tanulmány elsősorban a bolti alkalmazottakra célzott, akiknek újra és újra végig kell hallgatniuk a karácsonyi számokat az ünnepi időszakban. Az írás persze a zenének a vásárlókra tett rossz hatásáról is beszámol. Persze ennek ahhoz is köze van nyilván, hogy a karácsonyt megelőző pár hét eleve több stresszel jár. Szaladgálunk az ajándékok után, meg kell venni a fát, ki kell találni az ünnepi menüt és a többi. 

Linda Blair klinikai szakpszichológus szerint az ember ilyenkor azt érezheti, hogy csapdába esett pont az előbb felsorolt dolgok, kötelezettségek miatt. Ezen az érzésen pedig a karácsonyi számok sem segítenek egy idő után, annak ellenére, hogy gyakori közvetítésük elvileg arra ösztönzi a vásárlókat, hogy még több dolgot megvegyenek. 

Az Amerikai Pszichiátriai Szövetség szerint az emberek körülbelül 61 százaléka tapasztalt stresszt a karácsonyi időszakban. Blair ezt azzal magyarázza, hogy „a zene azonnal megérinti az érzelmeinket és megkerüli a racionalitást”.

A boltokban sugárzott, folyamatosan visszatérő zenék pedig különbözőképpen befolyásolják a dolgozók és az ügyfelek mentális egészségét.

„A karácsonyi boltokban dolgozó embereknek ki kell kapcsolniuk a karácsonyi zenét, mert ha nem, tényleg megakadályozza őket abban, hogy bármi másra összpontosítsanak.”

A pszichológus szerint amikor először meghalljuk ezeket a számokat, kellemes, pihentető hangulatba kerülünk, hiszen az ünnepek és a közelgő pihenés gondolata ébred fel bennünk, de ha sokadszorra kell átélnünk őket, az agyunk negatív választ fog adni. 

Tehát ahogy a legtöbb dologban, úgy itt is az arany középre kell törekednünk.

Daily Mail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top