Egészség

Kínzó kérdés: te zuhanyoztál ma reggel?

Te is álmatlanul forgolódtál már emiatt sokszor szerintem, hogy mégis mi a jobb neked: reggel vagy este zuhanyozni? Az élet nagy kérdései közé tartozik ez is, amit muszáj megfejteni az egészségünk érdekében.

Előre elmondom, hogy nincs egyértelmű válasz a kérdésre, a kutatásokat átnyálazva arra jutottam, hogy csak abban értenek egyet, hogy ha túl sokat fürdünk, akkor kiszárítjuk a bőrünket. Vagyis még ebben sincsenek teljes mértékben egy állásponton, mert azért vannak olyan szélsőségesek, akik a mindennapos zuhanyzást mégiscsak javasolják, száraz bőr ide vagy oda, mert azért mégis ne feküdjünk már le büdösen és koszosan. Egy gyors zuhannyal még nem károsítjuk a bőr védőrétegét, de a habfürdőzéssel valóban vigyázni kell, mivel azzal már kimoshatjuk a bőrünk hidratáltságához elengedhetetlen lipideket.

Mindenkinek megvannak a maga napi rutinjai, onnan kezdve, hogy hányszor nyomja le a szundi gombot az ébresztőjén egészen odáig, hogy hányszor csapja össze a sarkát indulás előtt a bejárati ajtóban. Véletlenül sem akarnánk megmondani bárkinek is, hogy hogyan élje az életét, de azért vannak érdekes tudományos érvek, amiket érdemes figyelembe venni a reggeli vs. esti zuhanyzás kérdésében.

Kínzó kérdés: te zuhanyoztál ma reggel?

Reggeli “aha” pillanat

A Harvard University pszichológiai tanszékének adjunktusa szerint, ha nehéz nap előtt állunk és tényleg a legjobb arcunkat, tudásunkat akarjuk megmutatni, akkor meglepő módon ennek az egyik hatékony eszköze az, ha reggel zuhanyzunk. Shelley Carson Ph.D. azt mondja, hogy ez növeli a kreatív energiáinkat és hogy az a rövid idő, amit a reggeli időszakban, felkelés után a zuhany alatt töltünk, nevezhető inkubációs periódusnak az ötleteink számára. Ez az idő az, ami egy problémától elvezethet az “aha” pillanatig.

“Ha egy olyan problémával állunk szemben, aminek a megoldásához minden kreativitásunkra szükségünk van, és már jó ideje csak önmagunk körül forgunk, akkor az agy hátsó részébe kell tolnunk azt és hagyni, hogy a tudatalattink dolgozza ki a megfelelő megoldást.”
 

Ez a problémamegoldó folyamat azért működik a zuhany alatt a legjobban, mert egy olyan helyen vagyunk ilyenkor, ahol teljesen el tudjuk engedni magunkat, az agyunk pedig “lemegy alfába”, szinte meditatív állapotba kerül. Ebben az állapotban erőlködés nélkül bukkannak a felszínre a legjobb ötletek, megoldási útvonalak. És sokszor épp ennyi kell csak, hogy azok az ötletek megérkezzenek hozzánk, amikre egész idáig vártunk.

A pszichés hatása mellett nem elhanyagolható érv az sem a reggeli zuhanyzás mellett, hogy a zombi üzemmódból kirángat, főleg ha hideg vizes zuhanyt veszünk. Persze ne álljunk hosszasan a hideg víz alatt, csak gyorsan zuhanyozzuk le vele magunkat. A hideg zuhany előnyei között többek között a stressz-szint csökkenése, depresszió megelőzése, immunrendszer erősödése is áll, ezért kifejezetten ajánlják a téli hónapok alatt.

Kínzó kérdés: te zuhanyoztál ma reggel?

Szappanozd magad álomba

Van ám itt egy “másrészről” szócska, amivel viszont az esti zuhanyzás mellett érvelünk. Christopher Winter, az American Academy of Sleep Medicine munkatársa és a Martha Jefferson Hospital igazgatója szerint az esti zuhanyzás jobb mindenkinek. Az egésznek a test hőmérsékletéhez van köze, ami megemelkedik a meleg víztől, és hirtelen lehűl, amint kilépünk a zuhany alól. Ez a gyors lehűlés egy természetes alvás segítő, azt gondolja tőle a testünk, hogy most rögtön pihenni akar. Ehhez még az is hozzáadódik, hogy egy ellazító zuhany megemeli a kortizolszintet – viszlát stressz –, ami miatt könnyebben merülünk álomba.

Még ha amúgy nincsenek is alvászavaraink, és nincs szükségünk az esti zuhanyzás nyugtató hatására, akkor is érdemes este beállni a víz alá, már csak azért is, hogy tiszták legyünk. Bethanee Schlosser bőrgyógyász professzor szerint legalábbis muszáj lemosni magunkról a nap során ránk rakódott apró porszemcséket, izzadságot, még ha nem is érezzük magunkat koszosnak. Ha csak arra a metróra gondolunk, amivel reggel és este utaztunk vagy a boltban szállingózó lisztszemcsékre, akkor máris ráébredünk, hogy az esti zuhany elengedhetetlen.

Az arcunk külön törődést is igényel esténként, ha nem akarunk pattanásokat kockáztatni, mivel a zsírtermelés délután egy körül éri el a csúcspontját, ezt pedig érdemes alaposan eltávolítani este magunkról. Éjszaka kevésbé termelődik, azt egy gyors arcmosással le tudjuk mosni magunkról reggel.

Kínzó kérdés: te zuhanyoztál ma reggel?

Most akkor reggel legyen vagy este?

Ha agytuningolásra van szükségünk, akkor a reggeli zuhanyzás kell nekünk, feltéve, hogy tudunk elég időt tölteni a zuhany alatt relaxálva. Ha nehezen alszunk el, és tartunk a pattanásoktól, akkor viszont este zuhanyozzunk, és emeljük meg a kortizolszintünket, hogy békésen álomba merülhessünk. Ha pedig mindkettőt szeretnénk, nyilván reggel és este is zuhanyozzunk. Talán ez a legegyszerűbb.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top