Egészség

Kifizethető szemműtét – ezért kerül kevesebbe a szemüvegnél

"Ezt én úgysem engedhetem meg magamnak" – gondolják sokan, akik szívesen elmennének egy lézeres látásjavító szemműtétre, hogy végleg letehessék a szemüvegüket, pedig egy kis utánaszámolással kiderülne, hogy a hagyományos szemüveg vagy kontaktlencse a drágább mulatság. Ezekre ugyanis az évek során jóval többet költünk el, mint amennyibe egy lézeres műtét kerülne!

Hatszázezer forint fölé is mehet a végére az a számla, amit egy modern lézeres látásjavító beavatkozás után ki kell egyenlíteni a páciensnek, ha mindkét szemét szeretné megműttetni – és ez bizony nem kevés. Van, akinél ennél jóval olcsóbb is lehet a kezelés, és van, akinek több mint a másfélszeresébe kerül majd a műtét, mert az árak sok mindentől függnek. Nem mindegy ugyanis, hogy egy vagy két szemet kell-e műteni, vállalja-e a páciens az olcsóbb, de több kényelmetlenséggel járó beavatkozást – már ha nincsenek olyan egészségügyi okok, amik ezt kizárják –, vagy pedig inkább a legmodernebb, gyorsabb gyógyulást és teljes fájdalommentességet ígérő eljárást választja-e. Az sem mindegy, hogy rövid- vagy távollátást szeretnénk-e korrigáltatni, esetleg látásjavító lencse beültetését kérjük, és annak is melyik fajtáját.

Kifizethető szemműtét - ezért kerül kevesebbe a szemüvegnél

A ma elérhető lézeres látásjavító műtéteknek számos variációja közül választhatunk – csupán a pénztárcánk és az orvos ajánlásai szabnak korlátot nekünk ebben a kérdésben. Pontosabban: a pénztárcánk sem feltétlenül döntő tényező, mert ahogy a műtétek is sokfélék, úgy a hozzájuk kínált kedvezmények, részletfizetési lehetőségek és kuponos akciók is igen változatosak – tehát itt is érdemes a jól bevált módszer szerint tudatos “vásárlóként” viselkednünk, és megfontoltan választanunk a lehetőségek és ajánlatok között. Ha pedig még mindig úgy látnánk, hogy ez meghaladja az anyagi korlátainkat, akkor üljünk le, és számoljuk ki, 2-3 év alatt mennyit is költünk szemüvegekre, pótszemüvegekre, kontaktlencsékre, tokokra, tisztítókendőkre, tároló folyadékra, orvosi vizsgálatokra és egyéb dolgokra az éles látásunk kedvéért. Az eredmény meggyőző lesz.

Így is, úgy is elköltöd egy műtét árát

Vegyük például azt az esetet, amikor valaki egy átlagos, távollátó szemüveget hord. Saját tapasztalat, hogy a legóvatosabb bánásmóddal is minimum kétévente történik valami jóvátehetetlen baj a szemüveggel: vagy elveszik, vagy eltörik, de az sem ritka, hogy egyszerűen csak elkopik, és csúnya lesz a keret, arról nem is beszélve, hogy idővel a lencsék is karcolódnak. Két-három év alatt ráadásul a szem is romolhat annyit, hogy új lencséket kell csináltatni. Márpedig egy új szemüveg akkor is legalább 50 ezer forintba kerül mindennel együtt, ha viszonylag szolidan költekezünk, és az olcsóbb keretet és lencsét választjuk. Ám ezek csak első ránézésre olcsóbbak: a gyengébb minőség miatt hamarabb tönkre is mennek, és a lencséik is könnyebben karcolódnak. Egy tartósabb szemüvegért – és ez szintén saját tapasztalat – legalább 100 ezer forintot ki kell fizetni: ekkor már jó minőségű, különféle védőbevonatokkal ellátott lencsét kapunk és egy erősebb keretet – na meg valami kis ajándék tokot és törlőkendőt is.

Kifizethető szemműtét - ezért kerül kevesebbe a szemüvegnél

Ez ötöde, hatoda annak az összegnek, amibe egy hétköznapi, mínusz 3-4 dioptriás szemüveges páciens legdrágább lézeres műtétje kerülne. Ilyen szemüvegből kétévente elfogyaszt az átlagember egyet, és akkor még a pótszemüvegről, a dioptriás napszemüvegről nem is beszéltünk, mint ahogy a sportoláshoz használt alkalmi kontaktlencsékről sem – márpedig jó, ha ilyen is van otthon készleten. A helyzet akkor sem jobb, ha elsősorban kontaktlencsét használunk, sőt erre éves szinten még többet költünk el, mint a szemüvegre, ráadásul e mellé még kell egy hagyományos dioptriás szemüveg is – hiszen nem hordhatjuk éjjel-nappal a lencséket. Mindent egybe vetve 2-3, de maximum 5 év alatt a legtöbb szemüveges elkölt annyit, amennyiből a szemműtétjét kifizethetné.

Vegyél szemműtétet részletfizetéssel 

A szemműtétek tehát nem olcsók, de így vagy úgy mindenképpen elköltjük az árát a szemünkre. Akkor pedig érdemesebb már a tartós megoldást választani, hiszen a lézeres műtétek után gyakorlatilag eldobhatjuk a szemüveget, akár évtizedekre is. Azt a szemklinikák is jól tudják, hogy egy összegben kevesen tudnák megfizetni ezeket a beavatkozásokat, ezért – akárcsak a cipőboltok, a telefontársaságok vagy az autókereskedők – újabb és újabb akciókat találnak ki, kedvezményeket és részletfizetési lehetőséget kínálnak. Mostanában például nem ritka a kamatmentes részletfizetés sem, és nagyjából úgy vehetünk éles látást, mint ahogy új telefont: az ár egy részét befizetjük, a többit pedig a havonta, vállalható részletekben törlesztjük – akár személyre szabott konstrukcióban is.

Kifizethető szemműtét - ezért kerül kevesebbe a szemüvegnél

Végső esetben akár kezdő befizetés nélkül, hitelre is vehetünk lézeres szemműtétet, sőt az olyan szemklinikákon, amelyek együttműködnek az egészségpénztárakkal, lehetőség van a lézeres korrekciós műtétek díjának 20%-os visszatérítésére a személyi jövedelemadóból. Mindezen túl számtalan kuponos akció közül választhatunk – igen, szemműtéthez éppen úgy lehet kuponos áron, jóval olcsóbban hozzájutni, mint egy londoni repülőjegyhez vagy horvátországi félpanziós nyaraláshoz. Azonban ne veszítsük el a fejünket, és bármennyire is csábítóak az olcsó, kuponos ajánlatok, ne “fizessünk be” rögtön a legolcsóbbra. Alaposan járjunk utána, milyen műtétre, melyik eljárásra is vonatkozik a kedvezményes, kuponos ajánlat, mert itt is igaz a régi mondás: a drágább olcsóbb – vagyis lehet, hogy a legkorszerűbb eljárásért többet kell fizetnünk, de jobban is járunk vele!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top