Egészség

Okosgyógyszerek a rák ellen

Az elmúlt évtizedekben súlyos, korábban nem gyógyítható betegségek váltak kezelhetővé, és mára már nem csak a kivételezettek juthatnak hozzá azokhoz a modern, innovatív terápiákhoz, amik segítségével például bizonyos, korábban végzetesnek gondolt rákbetegségekből is jó eséllyel felépülhetnek a páciensek. Az okosgyógyszerek beléptek az életünkbe, és új távlatokat nyitottak a betegeknek és orvosoknak egyaránt.

 

Az okosgyógyszerek nem valamiféle szuperkütyük, amik a telefonjainkhoz hasonlóan különlegesen fejlett technológiával segítik az életünket. Annyiban viszont hasonlítanak a modern telefonokhoz, hogy ugyanolyan elképesztő gyorsasággal fejlődnek – 10 éve ki gondolta volna, hogy egy számítógép tudásával felérő készüléket dug majd hanyagul a farzsebébe még az átlagember is? Az okosgyógyszerek fejlesztése is legalább akkora tempóban folyik, mint az okostelefonoké, és ami a gyógyításban 10 éve még csak a bennfentes szakemberek elképzeléseiben létezett, az ma már kézzelfogható valóság, és sokszor akár egy patikában is megvásárolható.

Okosgyógyszerek a rák ellen

Kíméletesebb és személyre szabhatóbb terápia

Az okosgyógyszerek nem csupán attól “okosak”, hogy a korunkban felhalmozódott elképesztő mennyiségű tudományos ismeret és a modern technológiák vívmányai sűrűsödnek össze bennük, hanem attól is, hogy a hagyományoshoz képest merőben más felfogással és szemlélettel tervezték meg őket: olyan készítményeket álmodtak meg, amelyek alkalmazása komplex terápiákban is gyorsabb, hatékonyabb és kevesebb mellékhatással járó eredményt hoz. Az okosgyógyszerek használata a korábbiaknál pontosabbra tervezett hatásmechanizmusuknak köszönhetően személyre szabhatóbb, és ezzel kíméletesebb, innovatív terápiás lehetőségeket kínálnak a betegek számára, és új távlatokat nyitnak meg az olyan súlyos betegségek kezelésében vagy megelőzésében is, mint a különféle rákbetegségek.

Új felfedezésekből születnek az okosgyógyszerek

Az elmúlt években mintegy 20 olyan új rákterápiás eljárást hagytak jóvá az Európai Unióban, amely az okosgyógyszerekhez kötődik, és ezen kívül számtalan, még engedélyezésre váró készítmény van a láthatáron. Nagy reményeket fűznek például azokhoz a kutatásokhoz, amelyek a melanoma gyógyítására alkalmas okosgyógyszerek alapját képezhetik és a kóros sejtek elszaporodásáért felelős egyik gén fehérjéjének működését gátolják. De fontos irányvonal az immunonkológia is, amely az immunrendszer “felfegyverzésére” összpontosít, és úgy stimulálja a szervezet védekező mechanizmusait, hogy önállóan is képes legyen a daganatsejtek felismerésére és elpusztítására – szemben például a beteget megterhelő kemoterápiával, ami magukat a rákos sejteket veszi célba.

Az innovatív rákgyógyszerek elterjedése azért is fontos mérföldkő a rákgyógyításban, mert nem csak a korai stádiumban felfedezett daganattípusokat gyógyíthatják jobb hatásfokkal, hanem sok előrehaladott rákos beteg állapotát is jelentősen képesek javítani.

 

Még több egészség cikk az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top