Egészség

Napozz óvatosan! Napozási szabályok bőrtípusonként

A bőr legagresszívabb daganatos megbetegedése, a melanoma kialakulásában bizonyítottan nagy szerepet játszanak a napból érkező káros UV sugarak, közülük is elsősorban az UV-B sugárzás. A napfény ugyanakkor nagyon fontos is, hiszen a természetes D-vitamint is ennek köszönhetjük. Nyaralás előtt adunk néhány jó tanácsot arról, hogy miként élvezzék a vakációra indulók egészségesen a napfürdőt.
Napozz óvatosan – napozási szabályok bőrtípusonként

A napégés nem csak egy könnyen felejthető, pár napos kellemetlenség. Lehet, hogy egy-két hét után, mikor a pecsenyére sült és felhólyagosodott bőrünk már szépen meggyógyult, nem is gondolunk rá, de a bőr bizony emlékezni fog: az ilyen leégések maradandó károkat okoznak a DNS szintjén a sejtekben, és évek vagy évtizedek múlva egy súlyos melanoma kiváltó oka lehet egy túlzásba vitt napozás. A melanoma manapság többek között a megnövekedett káros UV sugarak miatt egyre elterjedtebb daganatos megbetegedés, ráadásul igen gyors lefolyású és veszélyes. Előrehaladott állapotában a mai modern okosgyógyszerekkel és innovatív terápiákkal eredményesebben és enyhébb mellékhatások mellett gyógyítható, mint akár egy évtizeddel ezelőtt, de igazán csak a kezdeti stádiumában kezelhető 100 százalékos biztonsággal.

Különféle bőrtípusok

A napégés veszélyei gyakorlatilag mindenkit érintenek, ám nem egyforma mértékben. A különféle bőrtípusok eltérően tolerálják a napsugarakat: van, aki azonnal leég, és kifejezetten nagy kockázatot jelent számára a közvetlen napsugárzás a melanoma kialakulása szempontjából, míg a szerencsésebbek bőre többet “bír”: nehezebben ég meg, és az agresszív daganat kifejlődésének esélyei is alacsonyabbak nála. A dermatológusok 6 különféle bőrtípust különböztetnek meg, ezek közül az első négyet veszélyezteti a legjobban a leégés és a melanoma kialakulásának veszélye; nagy valószínűséggel európaiként mi magunk is ezek valamelyikébe tartozunk:

1. típus: halvány, világos bőr – mindig leég, sosem barnul
Ez az úgynevezett kelta típus. Nagyon világos fehér, szeplős, a tulajdonosának szeme kék, a haja vörös vagy vöröses árnyalatú világos. Ők akár 5 perc alatt is csúnyán leéghetnek, és sosem barnulnak le, ezért gyakorlatilag egyáltalán nem szabadna magas (30-50) faktorú fényvédőkrém, az egész arcot árnyékoló kalap és a testet elfedő ruházat nélkül utcára menniük tavasztól őszig.

Napozz óvatosan – napozási szabályok bőrtípusonként

2. típus: világos bőr – könnyen leég, minimálisan barnul
A szőke hajú, világos szemű, skandináv jellegű emberek tartoznak ebbe a bőrcsaládba, amit egyébként észak-európai típusnak is hívnak. Ez is nagyon érzékeny bőrtípus, ami a napon 10 perc alatt is megéghet, és csak lassan és enyhén képes barnulni. Ugyan olyan óvintézkedésekkel kell védeniük magukat a nap ártalmai ellen, mint az 1-es bőrcsoportba tartozó embereknek.

3. típus: világos bőr – minimálisan ég le, lassan barnul
A közép-európai bőrtípushoz tartozunk hazánkban a legtöbben: az ilyen embereknek a bőre világos, hajuk sötétszőke vagy világosbarna, szemük szürke vagy barna. Ők akár 20-30 percet is tartózkodhatnak a napon anélkül, hogy leégnének, és idővel kellemesen lebarnulnak, de ennek ellenére, amíg még a téli, világos színüket “viselik”, nekik is ajánlott a 30-as faktorszámú napvédő használata.

4. típus: enyhén barna vagy kreol bőr – minimálisan ég le, könnyen barnul
A mediterrán bőrtípusú emberek bőre eleve sötétebb tónusú, hajuk sötét, szemük barna. Ritkán égnek le, de ha a bőrük nem szokta a napozást, 40 perc után már náluk is jelentkeznek a napégés tünetei. Az első napozás előtt ajánlott egy 20-as faktorú naptej használata, a lebarnulás után pedig alacsonyabb védőképességű krém is elég lesz nekik a bőrük védelmére. A túl sok napozás azonban nekik is megárt, a melanoma kockázatát növeli, és kiszárítja, ráncossá teszi a bőrüket.

A következő két bőrtípus az déli és trópusi országokra jellemző, a leégés az ilyen embereket nem, vagy csak alig veszélyezteti:
5. típus: barna bőr – ritkán ég le, könnyen és mélyen barnul.
6. típus: sötétbarna vagy fekete – ritkán ég le, mindig lebarnul és nagyon pigmentált.

Így napozzunk

Alapszabály nyáron, hogy a bőrünk védelmében 11 és 16 óra között ne tartózkodjunk tűző napon. Különösen óvják magukat a közvetlen napsugárzástól a terhes kismamák, és a kisbabákat sem szabad kitenni a napfénynek. A fokozottan sugárzásveszélyes időszakon kívül a napozást osszuk be rövidebb szakaszokra, eleinte – a bőrtípusunktól függően – 5-10 percet napozzunk csak, majd fokozatosan emeljük a “dózist”. Ahogy barnulunk, úgy tölthetünk több időt a napon, de 30-40 percnél akkor sem napozzunk többet, ha már a bőrünk elérte a maximális barnaságát. Ne feledjük el azt sem, hogy az UV-B sugarak még ruhán keresztül is ártalmasak lehetnek és képesek megégetni a bőrt – különösen fehér ruházat engedi át az ilyen sugarakat. Léteznek viszont UV szűrős anyagok is, ha lehet, nyáron inkább ilyeneket viseljünk.

Bizonyos gyógyszerek napra érzékennyé teszik a bőrt, ezért ha valamilyen kezelés alatt állunk, mindenképpen olvassuk el a gyógyszerhez mellékelt információs lapot, illetve amikor gyógyszert ír fel az orvos és nyaralásra készülünk, tőle is kérdezzük meg, hogy szabad-e napra mennünk a kúra alatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top