Egészség

Miért fontos a D-vitamin? (X)

D-vitaminnal immunrendszerünkért


A zsírok és olajok táplálkozásunkban létfontosságú szerepet töltenek be, akárcsak a szénhidrátok vagy a fehérjék. A zsírok alapvetően energiát tárolnak, tartalék tápanyagként szolgálnak, és nélkülözhetetlenek a zsírokban oldódó vitaminok felszívódásában, valamint a hormontermelődéshez és az idegrendszer működéséhez is elengedhetetlenek, így számos módon hozzájárulnak ahhoz, hogy a szervezetünk megőrizze az egészségét. „A teljes napi kalóriamennyiség 15-30 százaléka zsírokból kell hogy származzon, ahhoz, hogy a zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E-, K-vitamin) felszívódjanak, és hogy szervezetünk megfelelő módon tudjon működni” – hangsúlyozza Héder Éva dietetikus.

A zsírban oldódó vitaminok kapcsán napjainkban sokat hallani a D-vitamin fontosságáról. A D-vitamin elengedhetetlenül szükséges a megfelelő növekedéshez, a csontfejlődéshez és az immunrendszer optimális működéséhez. Ezenkívül a D-vitamin a kalcium és a foszfát felszívódását is szabályozza a vékonybélből, így hiányában fokozódhat a csontritkulás, illetve a gyengébb immunrendszer akár felső légúti megbetegedésekre, influenzára is fogékonyabb lehet. Nem kérdés tehát, hogy miért is kell odafigyelnünk rá.

Szerencsére ma már nagyon sokféle forrásból biztosíthatjuk az őszi, téli időszakban kiemelten fontos D-vitamin-szükségletünket, hiszen egyre több termék található meg a boltok polcain, amelyek segítenek nekünk ebben. Talán legegyszerűbb, ha a hétköznapi étkezésekben olyan élelmiszereket használunk, melyek D-vitaminban gazdagok. A Vénusz Immuno étolaj és kenőmargarin termékek D-vitamint tartalmaznak, így remek alapanyagai lehetnek a mindennapoknak. A Vénusz Immuno étolaj egy adagjában (10g) található D-vitamin mennyisége fedezi a felnőttek számára ajánlott napi szükséglet 15%-át, míg egy adag (10g) Vénusz Immuno kenőmargarin fogyasztása a felnőttek számára ajánlott napi D-vitamin-szükséglet 50%-át fedezi.

A Vénusz Immuno termékeket fogyassza az egészséges, aktív életmód valamint a változatos és kiegyensúlyozott étrend részeként.

További információk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top