Egészség

Megjött a menzeszem – ettől még sportolhatok?

Hiába jönnek ki havonta újabb és újabb fejlesztésű szuperbetétek és tamponok, amik a reklámok szerint majdhogynem kéjmámorrá teszik a havi vérzés napjait, a legtöbb nő számára a menstruáció ettől még olyan dolog marad, ami kényelmetlen és ráadásul több dologban is korlátozza. Az egyik ezek közül a sport. Azonban attól, hogy ilyenkor nem éppen komfortos számodra az intenzív mozgás, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy ártalmas is. Persze kivételek itt is vannak.

 

Ha kérdéses számodra, hogy szabad-e sportolni a havi vérzés napjaiban, az első, rutinszerű válasza a szakértőknek az lesz, hogy igen. Ha egészséges vagy, és a szokásos edzéseid nem erőltetnek meg túlzottan, akkor ez az állítás igaz is. Azonban ha épp a menzez alatt akarod emelni a teljesítményed, az már nem biztos, hogy jó hatással lesz a ciklusodra. A nagyobb erőkifejtést igénylő sportok – például egy jelentősebb távú, több tíz kilométeres futás, vagy kimerítő súlyzózás – akár a vérzés elmaradásához is vezethetnek, ha hirtelen erőlteted meg magad és erre még nem elég felkészült a szervezeted. Különösen a fiatal, serdülő lányoknál van ennek nagy esélye, ezért az édesanyáknak erre nem árt odafigyelniük, és felhívni rá a lányuk figyelmét.

Megjött a menzeszem – ettől még sportolhatok?

Vedd komolyan, ha nem jön meg

A váratlan túlterhelés miatt akár egy-két ciklusra is kimaradó vagy szabálytalanná váló havi vérzés a fiatal szervezeteknél a legtöbb esetben visszaáll a normális ritmusára, amint a sport intenzitását visszaveszik. (Érdemes a serdülő lányokat nevelő anyáknak egyébként azt is tudni, hogy a tartós stressz, a túlzásba vitt diéta vagy a kiegyensúlyozatlan táplálkozás is ugyanilyen hatással lehet. Ezek ugyanis az ösztrogénszint csökkenését okozzák, ez pedig gyengíti a csontokat, és megnő az úgynevezett stressztörések esélye.) Az ilyen kimaradások vagy a ciklus normál rendjének felborulása mindenképpen figyelmeztető jellegű, és fontos, hogy komolyan vedd, illetve felfigyelj rá, ha ez a lányodnál történik meg. Ez utóbbihoz persze jó, ha bizalmas kapcsolatot alakítasz ki a gyermekeddel, hiszen csak így meri majd veled megosztani ezeket a problémáit. Ha tehát ilyet tapasztalsz, fogd vissza a sportolást, és ha ezek után sem rendeződik a dolog, mindenképpen fordulj orvoshoz.

Erre figyelj a menzesz alatt

A vérzés miatt a szervezet több fontos ásványi anyagból is jelentősebb “tételeket” veszít. Ezek közül a leginkább érintett a vas, ami a vér oxigénszállító képességében játszik fontos szerepet, ezért ha ebből az anyagból kevés van a szervezetben, akkor az rontja a fizikai és szellemi teljesítőképességet is. Egyszóval lassúbb lesz az agyunk, és hamarabb kimerülünk például sportolás közben. Nem érdemes emiatt bosszankodni, vagy arra törekedni, hogy ilyen “nehezített pályán” is ugyanolyan magas teljesítményt nyújts, mint a két vérzés közötti időszakban. Sokkal okosabb, ha elfogadod ezt a helyzetet, és kicsit visszaveszel a tempóból a nehéz napokon, de legalábbis semmiképpen ne ilyenkor akard megdönteni az egyéni rekordod, akár sportról, akár szellemi tevékenységről van szó.

Mit szabad sportolni?

Erre egyszerűen választ adhatunk: gyakorlatilag bármit, mert nem az edzés fajtája számít, hanem az intenzitása. Sőt nemcsak hogy szabad sportolni a menzesz alatt, hanem ajánlott is egy kis testmozgás, mert ez kiválóan oldja a görcsöket. De ha általában nem vagy egy sportos ember, akkor ne a vérzés idején kezdd el a világmegváltó fitneszprogramod, hanem halaszd el pár nappal későbbre, mikor túl vagy a kellemetlenségeken. Ezután már viszont érdemes rendszeressé tenni a testmozgást – napi 20 perc már megfelelően karbantart –, mert ez hosszú távon kiegyensúlyozottabbá, kevésbé görcsössé teszi majd a havi vérzést.

Olvass cikkeket menstruáció témában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top