Egészség

Amikor hiányoznak a hormonok: ezt edd a jobb közérzetért

A változókorba érőknek érdemes átgondolniuk étkezési szokásaikat: kérdés, hogy a bevitt táplálékokra tényleg szüksége van-e a szervezetüknek, és hogy azok az anyagok, amelyek hiányoznak az ételeikből, hogyan pótolhatóak.

A változókorba lépő nőket manapság nem érik meglepetésként a klimax tünetei. A hőhullámtól az alvászavaron át a depresszióig vagy a hüvelyszárazságig számtalan kellemetlen velejárója van az átalakulásnak. A szervezetet érintő változások akkor még nehezebbek, ha a test nem kapja meg azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyekre ebben az időszakban még nagyobb szüksége van.

Kellenek a vitaminok

A jelentős igénybevételnek kitett, klimaxon áteső szervezet számára fontos az E-vitamin, a D-vitamin és a B-vitamin, ezek mellett a folsav, a kalcium, a bór és a mangán is. Az omega-3-zsírsavra is nagy szüksége van a testnek: szerencsére mind az olajos halban, mint a szardíniában sok található belőle. Jó hír minden hőhullámtól szenvedőnek: egy kutatás szerint azok a nők, akik legalább 2 hónapig fogyasztottak omega-3-at, azt tapasztalták, hogy felére csökkent a hőhullámaik száma.

Amikor hiányoznak a hormonok: ezt edd a jobb közérzetért

Diót vagy mogyorót az E-vitamin-tartalma miatt érdemes rágcsálni. A lenmag a klimaxon átesők jó barátja, hiszen a benne lévő ösztrogén segít megelőzni vagy csökkenteni a hüvelyszárazságot és a hőhullámokat.

Életmódváltásra fel!

Az új, egészséges ételek bevezetése a klimaxra időzített életmódváltás alapja lehet. Akik változókorba értek, azoknak érdemes alaposan átgondolniuk étkezési szokásaikat és azt, hogy a bevitt táplálékokra tényleg szüksége van-e a szervezetüknek, vagy hogy milyen anyagok hiányoznak az ételeikből, de a testüknek valószínűleg szüksége lenne rájuk.

Mivel ezt a lelkileg sem egyszerű időszakot többen megújulásnak tekintik, érdemes olyan ételekkel kísérletezni, amelyeket eddig nem fogyasztottak. Azokat pedig, amelyek nem a test jólétét szolgálják, ajánlatos hanyagolni: ilyen a cukor, a margarin és a sok koffein. A megfelelő mennyiségű víz fogyasztásáról viszont nem szabad elfelejtkezni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top