Egészség

A magas vérnyomás tünetei és következményei

A felnőttkori magas vérnyomást az esetek döntő többségében helyes életvitellel meg lehet előzni, de ha már kialakult, akkor is tehetünk ellene – ha időben észrevesszük a jeleit.

A hipertónia népbetegség, amely az egész civilizált világban elterjedt, Magyarországon pedig kifejezetten gyakori jelenség, hiszen hazánk a szív- és érrendszeri megbetegedések arányát tekintve hosszú ideje állandóan dobogó közeli helyezést ér el a nemzetek között. Ez a kétes értékű eredmény elsősorban annak köszönhető, hogy – bár ezen a téren láthatóan fejlődik a magyarok hozzáállása – az általános egészségi állapotunkra és a megfelelő életvitelre meglehetősen kevés gondot fordítunk. Ha te éppen azok közé tartozol, akik rendszeresen mozognak, odafigyelnek a gyomorkímélő, mértékletes étkezésre és a stresszt is próbálják kerülni, akkor jó eséllyel nem jelenik meg nálad a magas vérnyomás – de ezzel a szerencsés és felelősen gondolkozó kisebbséghez tartozol. A többség ugyanis egy kézlegyintéssel elintézi ezeket a szempontokat.

A magas vérnyomás tünetei és következményei

Márpedig a magas vérnyomás kialakulásában fő szerepet játszanak felnőttkorban az életmódtényezők: a zsíros, késő esti vacsorák és kutyafuttában bekapott napközbeni étkezések, a kevés és rendszertelen alvás, a stresszes életmód, a borús, negatív életszemlélet és állandó hajtás mellett a mozgásszegény életvitel szinte biztosan magas vérnyomáshoz vezetnek előbb-utóbb.

Egy kis fejfájás nem a vég – csak a kezdet

Na és akkor mi van, hiszen a magas vérnyomást nem érzem, nem fáj, és nem is akadályoz semmiben – mondhatja az, akinek az egészsége csak akkor kerül előtérbe, amikor az már károsodott. Egy ideig valóban alig észlehetők a betegség tünetei, ám ettől a hipertónia még ott lappang, és lassan, de biztosan dolgozik a szervezet – elsősorban a szív- és érrendszer, a szem és a vesék – tönkretételén. Egy kis reggeli fejfájáshoz és szédelgéshez, tarkó tájéki nyomáshoz és kellemetlen, de gyorsan múló látászavarhoz könnyen hozzászokunk és a korral járó tünetnek tekintjük, pedig egyáltalán nem az, hanem az elkerülhető magas vérnyomás első és apró jelei. Sokáig nem is tapasztal a beteg egyebet, legfeljebb egy rosszalló fejcsóválást az orvostól, amikor az megméri a vérnyomást – már ha egyáltalán eljutunk egy általános kivizsgálásra, ahol ez megtörténhet.

Ide vezet a hipertónia hosszú távon

Idővel aztán ez a gyenge fejfájás mind gyakoribb és hosszabb lesz, és elkezdenek jelentkezni a hipertónia következményei. A teljesség igénye nélkül – merthogy valamennyi bajt, amit a magas vérnyomás okoz, itt most nem lehetne felsorolni – ezeket a problémákat idézi elő a magas vérnyomás, ha tartósan fennáll: károsítja az erek falának belső rétegét, elősegíti a vérrögképződést, agyvérzéshez vezet, aminek következtében féloldali látásvesztés, beszédzavar, végtagok féloldali elgyengülése mellett még egy sor számos más probléma léphet fel, szívinfarktust okozhat, látásromlást és súlyos esetben vakságot idézhet elő, tönkreteheti a veseműködést, a végtagokban pedig olyan keringési zavarokat okozhat, amelyek legrosszabb esetben amputációval járhatnak. Ez már nem egy apró kis semmiség, igaz? Pedig mind ugyanabból az elhanyagolható reggeli fejfájásból alakult ki.

Változtass az életviteleden!

Az előbb felsorolt bajok azonban elkerülhetők, ha időben észleljük a magas vérnyomást. Innovatív gyógyszerekkel viszonylag előrehaladott állapotban is jó hatékonysággal állítható be a megfelelő vérnyomásérték, és ezek az úgynevezett okosgyógyszerek lehetővé teszik, hogy a betegek tünetmentesen, a magas vérnyomásból származó súlyos következmények kialakulásának nagyobb kockázata nélkül élhessenek.

A magas vérnyomás tünetei és következményei

Korábbi stádiumban pedig minimális gyógyszeres beavatkozással vagy anélkül is segíthetünk a problémán, ha életmódot változatunk, és a mindennapok részéve tesszük a sportot, az egészséges táplálkozást – például a só fogyasztását mindenképpen érdemes csökkenteni, ahogy a rendszertelen és mértéktelen étkezéseket is rendes mederbe kell terelni – , illetve megtanuljuk kezelni a stresszhelyzeteket úgy, hogy a konfliktusokat nem hagyjuk eluralkodni az életünkben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top