Egészség

Nők a klimaxról: Tudom, nem vagyok még túl a nehezén

"A mozgás nekem segít, egészen jól érzem magam a gyaloglás után. Hízni nagyon nem szeretnék, remélem, legalább abból kimaradok. Bár tudom, akik ilyenkor szednek fel pluszkilókat, a legtöbben nem is tehetnek róla."

Nőket kérdeztünk, arra voltunk kíváncsiak, hogy élték, élik meg a változókort. Edit 48 éves, és azt mondta, nem volt még lelkileg felkészülve a változásra, de kész mindent megtenni azért, hogy visszakapja önmagát.

“Nálam szapora szívveréssel, remegéssel kezdődött a klimax. Aztán jöttek az alvásgondok. A fejem sokszor fáj, és ugyan nem túl gyakran, de hőhullámaim is vannak. A háziorvosom szerint a vérnyomásomon is látszik, hogy átalakul a szervezetem. 48 éves vagyok. Örültem volna, ha még később kezdődik el nálam a klimax. Bár azt mondják, még egész szerencsés vagyok, mert sokan már negyven után éreznek egy-egy tünetet. A menstruációm megváltozott, tovább tart, mint eddig. Akkor a legrosszabb, amikor elvörösödöm és izzadni kezdek. Még nem szoktam hozzá a gondolathoz, hogy a testem így átalakuljon, de azon vagyok, hogy szembenézzek a helyzettel, mert akik már átestek ezen, azt mondják, minél hamarabb érdemes elfogadni azt.

Nők a klimaxról: Tudom, nem vagyok még túl a nehezénFotó: Illusztráció

Az interneten sokat olvasgatok arról, hogy mi segíthet. Jó látni, hogy nem vagyok egyedül a problémával, persze ez nem jelenti azt, hogy örülök más kellemetlenségének. Sőt vannak, akik éveken át küzdenek. Én magamról tudom, hogy ha nem lesz más választásom, szedem a hormonokat is. De egyelőre szeretnék mindent megtenni azért, hogy természetesebb megoldást találjak. Iszom gyógynövényteát és elkezdtem egészségesen enni. Most jobban érzem magam, mint néhány hete. De tudom, nem vagyok még túl a nehezén.

Ha nehezebb egy napom, direkt próbálom rendbe tenni a lelkem. Csak azért is felöltözöm szépen, belövöm a hajam és jó nő leszek. A testem változik, és egyelőre ez megvisel. De rájöttem, hogy nem szólhat erről minden. A mozgás nekem segít, egészen jól érzem magam a gyaloglás után. Hízni nagyon nem szeretnék, remélem, legalább abból kimaradok. Bár tudom, akik ilyenkor szednek fel pluszkilókat, a legtöbben nem is tehetnek róla. Az életmódváltást mindenki mondja, és aki rájött, hogy muszáj váltani, meg is teszi. Sokszor kavarognak a gondolataim, de tudom, ezen is fázison is túljutok, és megtalálom az utam.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top