Egészség

Nem betegség: segít rajtad a természet változókorban

A negyvenes évek végén, ötvenes éveik elején járó nők életében eljön egy olyan életszakasz, amely nagy változásokat hoz. Legtöbben tartanak a hétköznapokat is átformáló átalakulástól. Ezt a félelmet elsősorban nem az idősödéssel járó külső változások táplálják, hanem az a berögződött elképzelés, hogy a klimax mindig mindenkinél sok kellemetlenséget okoz, és hogy a felmerült nehézségeket szinte nem is lehet kezelni. Ám ez nem így van.

A változókorban a nők tüszőhormon-termelése fokozatosan csökken, majd meg is szűnik. Ez a természetes folyamat 40 éves kor körül kezdődik. Ugyan a kezdeti években nincsenek tünetek, a nők szervezetében csökken a hormonok szintje. A menopauza, vagyis az utolsó menstruációs vérzés általában 50-51 éves kor körül következik be. A klimax vagy klimaktérium azonban több évig tart, és ezalatt számtalan probléma jelentkezhet, ám mindenkinél másképpen, más ütemben fordulnak elő a tünetek. Vannak, akik szinte észrevétlenül, nehézségek nélkül vészelik át ezt az időszakot, mások egyszerre több kellemetlen problémával is kénytelenek megbirkózni.

A változókor alatt hőhullámok, verejtékezés, szédülés, koncentrációzavar és alvászavar is előfordulhat, de a lelki tünetek is az időszak velejárói lehetnek. Azoknak, akiket nagyon megviselnek a változással járó tünetek, hormonpótlást javasolnak az orvosok. A hormonterápiát az egészségügyi kockázatok figyelembevételével, egyénre szabottan és megfelelő ellenőrzés mellett szokták javasolni.

Nem betegség: segít rajtad a természet változókorban

Sok nő a klimax idején a gyógynövényeket hívja segítségül a tünetek enyhítésére. A gyógynövény-kivonatok mellett fontos, hogy a nők törődjenek a testükkel és a lelkükkel egyaránt. Ahogyan például a fogyás esetében, a változókorban is célravezetőbb a szemlélet- és életmódváltás. Azok, akik tudatosan készülnek az átalakulásra, ezt az időszakot megújulásként fogják fel. Ugyan tény, hogy nem egyszerű elfogadni az idő múlásával járó testi változásokat, ám aki meglátja az ebben rejlő pozitív dolgokat, könnyebben vészeli át a klimaxot. A rendszeres testmozgás az egyik olyan pillér, amelyik hozzájárul a menopauzához vezető út könnyebbé tételéhez.

A lelki nehézségek a nők egy részének nagyobb terhet jelentenek, mint a testi tünetek. A klimax okozta rossz közérzetet mindig komolyan kell venni, és a családban is érdemes tudatosítani, hogy a változáson áteső nőknek még nagyobb szükségük van az odafigyelésre és a megértésre. Az is fontos, hogy elérhető és sikerélményt nyújtó célok lebegjenek a nők szeme előtt, olyan élmények, amelyek hozzásegítik őket az életörömhöz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top