Példaképeink

Nem csak a vágyon múlik: ezt minden 50 feletti nőnek érdemes tudnia

A klimax kellemetlen tünetei közül az egyik legzavaróbb a hüvelyszárazság. Ám a probléma intimitásából adódóan talán a kevesebb szó esik róla, mint a többi nehézségről. Pedig sok 50 körüli nőt érint, és legtöbbjüknek nagy hatással van a szexuális életére is.

Vannak, akik nincsenek tisztában azzal, hogy a hüvelyszárazság, amit tapasztalnak, összefüggésben van a változókorral. Ezért azt gondolják, a szervezetük így üzen nekik, hogy nincs szüksége a szexualitásra. Pedig ez egyáltalán nem így van.

A klimax során csökken az ösztrogénszint, és romlik a külső nemi szervek és a hüvelyhám vérellátottsága. A hámszövet elvékonyul és veszít rugalmasságából. Ha aktusra kerül sor, az fájdalommal és égő érzéssel jár. A szárazabb hüvelyhám izgalmi állapotban is nehezebben éri el a megfelelő nedvességet, mivel a szervezetben bekövetkezett változások miatt a folyadék összetétele is átalakul. A gyógyszertárakban kapható hüvelyszárazság elleni kúpok segíthetnek a probléma megoldásában. Nemcsak azért érdemes hüvelykúpot használni, hogy csökkenjenek a kellemetlen tünetek, hanem mert a száraz, irritált hüvelyben a  fertőzések is könnyebben kialakulhatnak.

Nem csak a vágyon múlik: ezt minden 50 feletti nőnek érdemes tudnia

Azoknak a nőknek, akik állandó problémát jelent a hüvelyszárazság, mindenképpen érdemes a kellemetlenség okát megismerni és kezelni. Hiszen a komfortérzet visszaszerzése mellett a kiegyensúlyozott szexuális élet segít abban, hogy a változókorban lévő nők ne veszítsenek az önértékelésükből és az a depresszió kialakulásának lehetőségét is csökkenti.

 A változókorban a petefészkek tüszőhormon-termelése fokozatosan csökken, majd meg is szűnik. Ez a természetes folyamat 40 éves kor körül kezdődik. A menopauza, vagyis az utolsó menstruációs vérzés általában 50-51 éves kor körül következik be. A klimax azonban több évig tart, és ezalatt számtalan probléma jelentkezhet, ám mindenkinél másképpen, más ütemben fordulnak elő a tünetek. Vannak, akik szinte észrevétlenül, nehézségek nélkül vészelik át ezt az időszakot, mások egyszerre több kellemetlen problémával kénytelenek megbirkózni.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top