Egészség

Ettől minden nő tart, mégsem jön el a világ vége

Sok változókorban lévő nő nincs tisztában azzal, hogy a hüvelyszárazság a klimax egyik kellemetlen velejárója. Többen azt sem tudják, hogy tehetnek a probléma ellen.

A klimax során a tüszőhormon-termelés csökkenése befolyásolja a test működését. A csökkenés 40 éves kor körül kezdődik, a menopauza, a hormontermelés teljes megszűnése pedig 50 éves kor körül következik be. A legtöbb nő tisztában van azzal, hogy mit jelent a klimax, és hogy az átalakulás milyen testi és lelki változásokkal jár. A számos, jól ismert testi tünet, a hőhullámok, verejtékezés, arcpirulás és szédülés mellett sokan tapasztalnak hüvelyszárazságot. Azt azonban nem mindenki tudja, hogy a petefészekhormonok, elsősorban az ösztrogén hiányának következménye, és azzal pedig még kevesebben vannak tisztában, hogy lehet és érdemes is tenni ellene.

A klimax során csökken az ösztrogénszint, és romlik a külső nemi szervek és a hüvelyhám vérellátottsága. A hámszövet veszít rugalmasságából és el is vékonyul, így egy-egy aktus fájdalommal és égő érzéssel járhat. A szárazabb hüvelyhám ráadásul izgalmi állapotban is nehezebben éri el a megfelelő nedvességet, mivel változások következtében a folyadék összetétele is átalakul. Az irritált hüvelyben pedig könnyebben alakulnak ki a fertőzések.

Ettől minden nő tart, mégsem jön el a világ vége

Azok, akik tisztában vannak a klimax során bekövetkező változásokkal és tudatosan alkalmazkodnak a helyzethez, megtanulnak együtt élni a problémákkal. Az egyik legfontosabb, amit az érintett nőknek tudniuk kell, az az, hogy nem szabad házi praktikákkal próbálkozniuk, ugyanis könnyen tönkretehetik hüvelyük baktériumflóráját. Egyetlen testápoló, babaolaj sem alkalmas a tünetek kezelésére. A gyógyszertárakban kapható, erre a célra gyártott kúpok viszont sokat segítenek a hüvelyszárazságon. Ha a szexuális élet során van szükség síkosítóra, mindenképpen érdemes olyat választani, amelyikben a lehető legkevesebb a szintetikus anyag. Ugyanis a próbára tett hüvelyhámot nem érdemes feleslegesen idegen anyagokkal terhelni.

A szexuális élet megtartása érdekében sok nő esküszik az intim tornára. Többen már a klimax előtt elkezdik felkészíteni a testüket a változásra, és torna segítségével edzik az intim testrészeket övező izmaikat. Azok a nők, akik szembenéztek a klimaxszal és tesznek azért, hogy javítsanak a helyzetükön, az egyik legfontosabb lépésüknek azt tartják, hogy megbeszélték a változást és a tüneteket a partnereikkel, így nem nyomasztotta őket a helyzet, és jobb lett a szexuális életük is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top