Egészség

Hőhullám – amikor a valóság sci-fihez kezd hasonlítani

A változókorban lévő nők háromnegyedét érintik kellemetlen tünetek. Ám van egy jó hírünk: egy tanulmány szerint jó jel is lehet a hőhullám annak ellenére, hogy sokan nagyon nehezen viselik azt.

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint a hőhullám és az éjszakai verejtékezés a változókorba ért nőknél az alacsonyabb szív- és érrendszeri kockázat jele. Eszerint akik hőhullámokat tapasztalnak, kisebb esélyük van a strokera és arra, hogy valamilyen szívpanaszuk legyen. A tanulmányt a Menopause szaklap online kiadásában publikálták.

A kutatás eredményei azért meglepőek, mert eddig azt feltételezték, hogy a hőhullámok a gyengébb szív- és érrendszer jelei. Ez az új vizsgálat nagyon komoly szakmai vonalon folyt,  a kutatók 60 000 nő adatait elemezték tíz év elteltével.  A tanulmány rámutat, hogy a menopauzával jelentkező hőhullámok az alacsonyabb szív- és érrendszeri kockázat jelei. 

Hőhullám - amikor a valóság sci-fihez kezd hasonlítani

A változókor jellemző kísérő tünetei a hőhullámok. A kellemetlen jelenség általában csak néhány másodpercig, esetleg 1-2 percig tart. Erős hőségérzettel kezdődik és általában ki is pirul a nők arca, nyaka, mellkasa. Rövid időre ilyenkor megemelkedik a testhőmérséklet és a vérnyomás és a pulzus is szaporává válhat. Vannak, akiknél szédülés és verítékezés is előfordul, másoknál hidegérzettel, borzongással párosul. A hőhullám után többen kimerültnek érzik magukat. Mivel teljesen kiszámíthatatlan, hogy mikor jelentkezik, felkészülni sem lehet rá. Az orvosok szerint a vegetatív idegrendszerből indul ki a jelenség, így magát a folyamatot nem lehet befolyásolni. 

Gyógynövényekkel, mozgással

Egyetemi kutatások kimutatták, hogy egy buddhista meditációs technikán alapuló tréning például csökkenti a klimax tünetből adódó kellemetlenségeket. A testmozgás is mindenképpen jótékony hatással van a változó korban lévők szervezetére. Sokan gyógynövényekkel vagy gyógynövényeket tartalmazó készítményekkel próbálkoznak, a legtöbbeknek segítenek a természetes készítmények. Azok pedig, akik nagyon nehezen viselik a klimax tünetei és vállalják, hormonpótlással élhetnek. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top