Egészség

Könnyebb az élet, ha nem félsz a változástól

A rossz társadalmi berögződések máig meghatározzák a nők képzetét a menopauzáról: legtöbben tele vannak félelemmel a változó kor kapcsán és sajnos nem tájékozódnak, és nem is készülnek fel tudatosan az átalakulásra.

Egy korábbi kutatás szerint van egy dolog, amit ha naponta megcsinálnak a nők, enyhülnek a menopauzával járó tüneteik. Egy 6000, középkorú nőn végzett kísérlet alapján a testmozgás az, ami annyira jótékonyan hat a szervezetre, hogy a hőhullámok, a depresszió vagy a hangulatváltozások okozta kellemetlenségek is csökkennek. Hogy miért fontos ezt minden nőnek tudnia? Azért, hogy lássák, hogy maguk is tehetnek a jobb közérzetért és hogy tudatosan nézzenek szembe a testük változásaival.

A kutatás szerint a mindennapi rövid, tempós séta pár hét elteltével enyhítheti a hőhullámok és a hangulatingadozás tüneteit. Ugyan a mai, rohanó világban ezt már nehezebb kivitelezni, de a felmérés azt is bizonyította, hogy napi egy óra sétával az elhízás is könnyeben megelőzhető. Azok pedig, akik eleve aktív életet folytatnak, mindenképpen sportoljanak sokat.

Könnyebb az élet, ha nem félsz a változástól

A legtöbb nő szeme előtt félelmetes kép lebeg a változó korról. Mivel sem társadalmi szinten, sem az egészségügyben nem fordítanak elég figyelmet a klimax tüneteinek megelőzésére és a felvilágosításra, ezért sok nő a sötétben tapogatózva, a testi változásokat és a kellemetlen tüneteket érezve kénytelen megbirkózni a nehézségekkel. Az ismeretlentől való félelem pedig tovább ront a helyzeten. Ugyanis a félelmet elsősorban nem az idősödéssel járó külső változások táplálják, hanem az a berögződött elképzelés, hogy a klimax mindig, mindenkinél sok kellemetlenséget okoz, és hogy a felmerült nehézségeket szinte nem is lehet kezelni.

Pedig a tapasztalatok szerint azok a nők, akik szembenéznek a klimaxszal és tudatosan készülnek a testük változásaira, sokkal könnyebben fogadják és viselik a tüneteket. Szerencsére egyre többen vannak, akik megújulásként néznek az időszakra és az idő múlásával járó testi változásokat is elfogadják. Azoknál, akik életmódot váltanak és az étrendjüket is átalakítják, valamint sokat mozognak, a tapasztalatok szerint enyhébbek a klimax tünetei.

A változókorban a petefészkek tüszőhormon-termelése fokozatosan csökken, majd meg is szűnik. Ez a természetes folyamat 40 éves kor körül kezdődik. A menopauza, vagyis az utolsó menstruációs vérzés általában 50-51 éves kor körül következik be. A klimax azonban több évig tart, és ezalatt számtalan probléma jelentkezhet, ám mindenkinél másképpen, más ütemben fordulnak elő a tünetek. Vannak, akik szinte észrevétlenül, nehézségek nélkül vészelik át ezt az időszakot, mások egyszerre több kellemetlen problémával kénytelenek megbirkózni.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top