Egészség

10 természetes módszer, hogy energiával töltsd fel magad

A legtermészetesebb módszer az, hogy aludd ki magad, de sajnos ez gyakran nem lehetséges. Hiába mondják az alvásszakértők, hogy napi 8 órát aludnunk kell, ha egyszer az élet úgy alakul, hogy csak 6 órát sikerül összehozni. Van 10 tippünk, hogy ennek ellenére se essen le a fejed az íróasztalodra.

1. Harapj citromba

Határozottan instant megoldás a felébredésre, bár nem túl kellemes, ha nem vagy oda a savanyú ízért. Ha beleharapsz egy citromba, a szemeid hirtelen tágra nyílnak, és biztos, hogy egy nagyot kell lélegezned. Kész is az ébresztő.

10 természetes módszer, hogy energiával töltsd fel magad

2. Sétálj egyet

Egy rövid sétával is már felturbózod a vérkeringésedet. Munka közben sem olyan nehéz megvalósítani, hogy 5 percre egy gyors sétát tégy, akár még időzítheted úgy is, hogy épp akkor, séta közben zavarj le egy fontos telefont. Vagy csak leszaladj a boltba egy tábla csokiért.

3. Szagolj borsmentát

Az aromaterápiáról leginkább a relaxáló hatású jázmin vagy levendula jut eszünkbe, pedig érdemes megismerni az aromák másik oldalát is. A borsmenta illata az egyik legjobb ébresztő hatású illat, amihez könnyen hozzájuthatsz: akár illóolajként párologtatod, vagy csak egy borsmentás rágót rágsz, a hatás garantált.

4. Meditálj

A meditáció csökkenti a stresszt, növeli a tudatosságot és jobban tudsz koncentrálni tőle. Ha rendszeresen meditálsz, akkor könnyebben megtartod a munkádban is a fókuszt még fáradtan is. Nem kell óráig lótuszülésben ülni ehhez egy sarokban, pompás 5 perces gyakorlatokat találsz a YouTube-on, vagy akár app formájában. A legegyszerűbb meditáció pedig az egyperces meditáció, amit akár a buszmegállóban is elvégezhetsz.

5. Igyál egy (vagy három) pohár vizet

Az alacsony energiaszintet leggyakrabban az okozza, hogy kevés vizet iszunk. Mindig tarts magadnál egy palack vizet, még jobb, ha egy kis citromot is facsarsz bele, és rendszeresen iszogasd a nap folyamán. Ha 3-4 ilyen literes palackot kivégzel egy nap, akkor éberebb leszel, mint valaha.

6. Próbáld ki a jógalégzést

Ne állj neki munka közben jógázni azért, mert lehet, hogy furcsán néznének rád a kollégáid, bár én dolgoztam olyan helyen, ahol óránként összeszerveztem a csapatot, és öt percet álló jógagyakorlatokat végeztünk együtt. De ha ez nem lehetséges a te munkahelyeden, akkor csak az intenzív jógalégzést gyakorold inkább, megtölti oxigénnel az agyadat, beindítja a vérkeringésedet és kipattannak tőle a szemeid. Itt egy kis útmutató hozzá.

7. Hallgass zenét

A zene csodálatos hatással van a hangulatunkra. Egy pörgős szám teljesen fel tud ébreszteni, az adrenalinszinted megemelkedik, és egy álmosító munkafolyamat közben is éber leszel, jobban koncentrálsz, és csak úgy ég majd a kezed alatt a munka.

10 természetes módszer, hogy energiával töltsd fel magad

8. Mondd magadnak azt, hogy kialudtad magad

Még akkor is, ha mi sem áll távolabb a valóságtól. Egy kísérletben azt találták, hogy azok a résztvevők, akiknek azt mondták, hogy eleget aludtak, sokkal jobban teljesítettek a kognitív teszteken. Egyszerű jeditrükk ez a saját agyunk átverésére, amit mondogathatunk magunknak akár a világ legunalmasabb meetingjén is.

9. Végy egy forró/hideg zuhanyt

Jó, ezt aztán már tényleg nehéz munka közben megejteni, inkább otthonra javasolnám, felébredés után. Ha kialvatlannak érzed magad reggel, ugorj be a zuhany alá, 30 másodpercig jó meleg vizet, majd 30 másodpercig hideg vizet eressz magadra, váltva egészen addig, amíg bírod. A munkahelyeden ennek a finomított változatát azért nyugodtan előadhatod: hideg vízzel mosd meg az arcod, ha nagyon elálmosodtál.

10. Próbáld ki az önakupresszúrát

A kínaiaknak évezredek óta használ, neked is eredményes lesz. A tested bizonyos pontjaira gyakorolt nyomás felébreszti az agyadat, revitalizál. Próbáld ezeket a pontokat masszírozni: a nyakad hátsó részét felül, mindkét oldalon; a hüvelykujjad és a mutatóujjad közötti részt; a térded alatti pontot; a talpad közepét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top