Egészség

5 kérdés és 5 válasz a spirálról

A méhspirál évtizedekkel ezelőtt szinte egyeduralkodó fogamzásgátló volt a már szülésen átesett nők körében. Mostanra viszont van bőven alternatívája, ezért sokan kétkedve fogadják, ha nőgyógyászuk ezt javasolja. Tudj meg mindent a spirálról, mielőtt döntenél!

Először is el kell dönteni, hogy hormonális vagy hormonmentes fogamzásgátlás mellett tesszük le a voksot. A méhspirál amellett, hogy lehet hormonális és hormonmentes is, nem a szó soros értelmében fogamzásgátló módszer, hiszen a megtermékenyítés megtörténhet a használata mellett is, csak a beágyazódást akadályozza meg a spirál.

1. Mennyire megbízható a spirál?

A spirál sem jelent 100%-os biztonságot a teherbeeséssel szemben. Ilyen módszer amúgy sem létezik. A spirál 90%-ban megbízható, nagy előnye, hogy hormonálisan nem terheli a szervezetet, nem jelent mindennapi gondot a fogamzásgátlás kérdése, s használata bármikor felfüggeszthető. Ha a menstruáció spirál használata mellett 5-6 napnál többet késne, tesztet kell végezni, hogy kizárjuk a terhességet.

5 kérdés és 5 válasz a spirálról

2. Fájdalmas a spirál felhelyezése?

A spirál egy műanyag és réz alkatrészekből összeálló szerkentyű, amely azáltal akadályozza meg a beágyazódást, hogy steril gyulladást okoz és tart fenn a méhen belül. Felhelyezését nőgyógyász szakorvos végzi, és ő is tudja levenni. Felhelyezésére a menstruáció 3–5. napján kerülhet sor, ami kisebb görcsökkel járhat. Ezután ultrahanggal ellenőrzik, hogy helyére került-e a spirál.

3. Mennyi ideig lehet a méhen belül a spirál?

Nagyjából 4-5 évente kell cserélni. A spirál egyik nagy előnye pont az, hogy nem kell a fogamzásgátlással napi szinten vagy aktus előtt bíbelődni. Azonban nagyon fontos, hogy ne feledkezzünk meg a spirálról, és időnként orvos ellenőrizze, hogy a helyén van-e, vagy nem okozott-e nőgyógyászati problémát.

4. Véd a nemi betegségektől a spirál?

Csakis a megtermékenyített petesejt beágyazódását akadályozza meg a spirál, a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben egyáltalán nem véd. Így ha valaki nem stabil párkapcsolatban használja a méhspirált, mindenképpen kell mellé kiegészítő.

5. Mennyire lehet érezni a spirált szex közben?

spirál szex közben szinte észrevehetetlen, hiszen az orvos teljesen felhelyezi a méhbe a méhszájon keresztül. A spirál végéből kilógó vezetőszál ugyan belóg a hüvelybe, így a spirál meglétét magunk is ellenőrizhetjük, de ez csak nagyon ritka esetben zavaró.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top