Egészség

5 tipp, hogy ne rokkanj bele az ülőmunkába!

Egy klassz, kényelmes irodában ülni, ahol van légkondi meg jó szék, nincs is ennél jobb – gondolják sokan. És tényleg, a legtöbben nem cserélnénk az aszfaltozókkal vagy a takarítószemélyzettel, de ne gondolod, hogy az állandó ülés és a monitorbámulás nem teszi tönkre szép lassan az egészséged.

Először a derekad kezd el veszettül fájni, aztán szép lassan a nyakad is lemerevedik. Hiába van remek széked, és már a monitort is az ideális magasságba emelted, a dolog nem lesz lényegesen jobb. Aztán aranyered lesz, amit kezelgethetsz életed végéig, majd a szemed romlik el baromi gyorsan, és a visszerek sem kerülnek el.

Persze, mindnyájan tudjuk, hogy minden szakmának megvannak az egészségre ártalmas oldalai, nincs kivétel. De nem árt ezekkel komolyan számolni, és elkerülni a gerincsérvet meg az operációt.

Mit tehetsz, hogy elkerüld ezeket?

  • Érdemes másfél óránként mozgásszünetet tartani az ülőmunkában: menj egy olyan helyre, ahol egyedül lehetsz, és alaposan mozgasd át a tagjaidat, körözz a fejeddel, nyújtóztasd ki a tagjaidat, próbáld az izomzatodat regenerálni. Hidd el, megéri!
  • Munka után a szabadidődben feltétlenül sportolj hetente legalább egyszer másfél órát, ha szeretsz úszni, akkor nyert ügyed van, mert az izomzatod terhelése nélkül mozgatod át alaposan a testedet!
  • Csak akkor kapcsoljatok légkondit, ha tényleg meleg van, egyébként érdemes inkább friss levegőt beengedni az irodába, mert nemcsak a testednek, de az agyadnak is jót tesz, utána garantáltan jobban megy a munka. Arról nem is beszélve, hogy a légkondicionált környezet és a jól fűtött iroda egyaránt megviseli a szemet, kiszárítja a bőrt, és súlyos keringési betegségekhez vezethet az állandó üléssel kombinálva.
  • Ha van rá módod, akkor szerezz be magadnak egy olyan asztalt is, ami magas, és rátéve a laptopodat, állva is dolgozhatsz, amikor már mindened elgémberedett az állandó üléstől, akkor válts pózt.
  •  Ne légy rest, tegyél a székedre háttámaszt, és pontosan állítsd be, a megfelelő magasságra az ülésedet, igazítsd a dőlésszöget a hátadhoz. Emeld a monitorodat a nézés magasságodba!  Ugyan a kényszertartást így sem kerülheted el, de hosszabb idő kell ahhoz, hogy a hátad és a nyakad beálljon.

A legtöbben nagyon lusták vagyunk arra, hogy rendszeresen, akár csak perceket is foglalkozzunk az egészségünkkel naponta, mindaddig, amíg a fájdalom nem kényszerít minket erre. Pedig érdemes megelőzni a bajt. Andrea csak későn jött rá erre, ezért 42 évesen fogott neki a rendszeres tornának, igaz, ekkorra már mindene fájt.

Még csak két éve végzek rendszeresen irodai munkát, de már most nagyon sokat romlott a szemem attól, hogy napi nyolc órában a monitort nézem, és sokszor még otthon is dolgozom. A derekam eddig is fájt, de az utóbbi időben elviselhetetlen, ha nem tornázom, akkor képtelen vagyok végigülni a munkaidőmet. A nyakammal ugyanez a helyzet, merev, fáj, sokat szédülök, mert a kényszertartástól rohamosan meszesednek a nyaki erek. A torna ezen is segít, bár a folyamatot nem tudja visszafordítani, csak karban tartani. Már nagyon bánom, hogy nem kezdtem el hamarabb, mert sok kíntól, fájdalomtól megkímélhettem volna magam. Ha hetente egyszer eljutok egy masszőrhöz, akkor napokig minden jobban megy.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top