Egészség

Intimitás a változó korban

Klimax idején nem csak a test, de a lélek is hatalmas változásokon megy át. Vannak nők, akik viharos, embert próbáló időszaknak élik meg a klimax beköszöntét. A változó korba ért nők testükben bekövetkezett változások lelki vívódásokat, problémákat hoznak magukkal, amely szexualitásukra, nőiségük megélésére is kihathat.

A klimax változások sorát hozza el: az ösztrogén szintünk csökken, a menzesz elmarad, hőhullámok, hangulatingadozások jellemezhetik, lassul az anyagcsere, hízékonnyá válhatunk. Nagyon fontos, hogy megbékéljünk azokkal a változásokkal, amelyek kiküszöbölhetetlenek, ugyanakkor felvegyük a kesztyűt azokkal szemben, amelyek megváltoztathatóak. Ne felejtsük. a kialakult tünetek jó része kezelhető. Az orvosi segítség mellett mi magunk is sokat tehetünk jó közérzetünk megtartásában. Lássuk, hogyan!

Intimitás a változó korban

 

Maradj formában!

A lelassult anyagcsere következtében a változó korba ért nők könnyebben szednek fel plusz kilókat még akkor is, ha nem visznek be több kalóriát, mint korábban. Ráadásul a változókor csontritkulással, a koleszterin szintjének emelkedésével is jár. Rendszeres testmozgással nem csupán ezeken a problémákon segíthetünk, de azt is megakadályozhatjuk, hogy az ilyenkor esetlegesen előforduló rossz kedélyállapotunk, depresszív hangulatunk mélyüljön, netán állandósuljon. És ami az intimitás megőrzése szempontjából talán a legfontosabb: ha formában tartjuk testünket, azzal növelhetjük önbizalmunkat, vonzóbbnak és magabiztosabbnak érezhetjük magunkat az ágyban és az élet egyéb területein egyaránt.

Társasági élet

Ne zárkózz be, élj társasági életet! Járj el otthonról, barátkozz, köss új ismeretségeket, ápold már meglévő kapcsolataidat. A közösség fenntartó ereje idősebb korban még inkább felértékelődik, ne szigetelődj el az emberektől! Ne feledd: nagy valószínűséggel akad majd a baráti körödben olyan, aki épp azokon a nehézségeken megy keresztül, mint te. Bátran beszéljetek a problémáitokról, kételyeitekről, már a puszta tapasztalatcsere is rengeteget segíthet. 

A párkapcsolat szövetsége

A párkapcsolat, házasság testi-lelki szövetségről szól. Ideális esetben a párod és te sok akadályt megugrottatok már együtt, eddig sem futamodtatok meg a nehézségek elől és szerelmetek kiállta az idő próbáját. A harmonikus párkapcsolat alapfeltétele, hogy párod segítő és támogató szándékkal forduljon feléd a változás időszakában.

Intimitás a változó korban

 

A szex örök

A klimax eljövetele nem a szexuális élet, csupán a termékenység végét jelenti, annak minden hátrányával és előnyével együtt.Sokan arról számolnak be, hogy szexuális életük sokkal felfokozottabbá, intenzívebbé vált miután már nem kellett aggódniuk a terhesség és a menstruáció miatt.

 

Olvass még a menopauza témában itt, az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top