Egészség

A megelőzés a legjobb terápia – így ismerd fel időben a betegség jeleit

A melanóma, amit sokan tévesen a bőrrákkal azonosítanak, sok szempontból különleges daganatos betegség. Ezt tartják az egyik legveszélyesebb, legalattomosabb ráktípusnak, ugyanakkor – mivel a bőr felszínén mutatkoznak a jelei – a leghamarabb is diagnosztizálható. Ha időben felismerik, nagyon jó hatásfokkal gyógyítható modern terápiákkal és innovatív okosgyógyszerekkel, de ha elhanyagolják, vagy nem veszik komolyan az intő jeleket, az a páciens életébe is kerülhet.

 

Rendkívül gyors ütemben növekszik a melanomás betegek száma a világban, aminek okát egyelőre még kutatják a tudósok, de nagy valószínűséggel ez a jelenség a különféle civilizációs ártalmakra és a napfényből érkező egyre intenzívebb UV sugárzásra vezethető vissza. Sajnos a nők nagyobb eséllyel betegszenek meg melanomával, és a világos bőrű embereknél, valamint a 40-50 év közöttieknél is gyakrabban diagnosztizálják ezt a betegséget, mint másoknál. Mivel ez egy gyors lefolyású betegség, fontos, hogy időben észrevegyék a kezdődő melanoma jeleit, mert ebben az esetben nagyon jó hatásfokkal gyógyítható a betegség.

A megelőzés a legjobb terápia – így ismerd fel időben a betegség jeleit

Az intő jelek

A melanomát nagyon gyakran és tévesen a bőrrákkal azonosítják a laikusok. Igaz, hogy mindkét betegség a bőrhöz köthető, de míg a bőrrák a bőr saját sejtjeinek rosszindulatú daganatát jelenti, addig a melanoma a bőrben lévő, de idegi eredetű pigmenttermelő sejtekből alakul ki. A melanoma tehát a bőr festéktartalmú sejtjeinek rosszindulatú burjánzása, ezért szoros kapcsolatban van az anyajegyekkel. Leggyakrabban ezek a foltocskák szoktak elváltozni, de mivel szem előtt vannak, ezért hamar felismerhetjük, ha valami nincs velük rendben. Az anyagjegyek kóros elváltozásaira az alábbi jelek utalnak – ha ezeket észleled, feltétlenül fordulj bőrgyógyászhoz, és vizsgáltasd meg magad. Az anyajegyek vizsgálatát egyébként tanácsos évente legalább egyszer elvégeztetni, és mivel ehhez csupán egy speciális “nagyítót” használnak, a vizsgálatnak semmiféle káros mellékhatása nincs – így gyakorlatilag bármilyen gyakran elmehetsz, és megkérheted az orvosod, hogy nézze át az anyajegyeid. Ha viszont úgy döntesz, évente egyszer vagy csak annál ritkábban mész szűrésre, akkor otthon havonta nézd át te magad a bőröd. Ezekre az elváltozásokra figyelj:

• Megváltozik az anyajegy színe, a pigmentáció (festékezettség) egyenetlen lesz: különféle árnyalatú barna és/vagy fekete keveredhet pirosas, fehéres, kékes, szürkés vagy rózsaszínű árnyalatokkal.
• Megváltozik az anyajegy felszíne, kiemelkedik a bőrből, göbössé válik, megvastagodik.
• Az anyajegy alakja aszimmetrikussá válik, vagy egy új aszimmetrikus anyajegy jelenik meg.
• Megváltozik az anyajegy határa, terjedni, nőni kezd a bőrfelszínen. Esetleg kisebb anyajegy jelenik meg a régi mellett, amelyek esetleg egymásba is átmosódnak.
• Kisebbedik, felmaródik vagy kifekélyesedik az anyajegy.
• Vérezni kezd az anyajegy.

A megelőzés a legjobb terápia – így ismerd fel időben a betegség jeleit

Okosgyógyszerek növelik a túlélési esélyeket

Az elmúlt években több olyan innovatív, úgynevezett okosgyógyszert is törzskönyveztek, amelyek már előrehaladott állapotában is képesek a melanomát hatékonyan kezelni. A betegség egyes típusainál akár 60 százalékkal is megnövelhetők ezekkel a betegek túlélési esélye. Bár ez az eredmény az elmúlt 30-40 év talán legjelentősebb áttörése a melanoma gyógyításában, a betegséget továbbra sem szabad félvállról venni. Mivel gyors és igen agresszív ráktípusról van szó, a leghatékonyabb védelmet a megelőzés jelenti, illetve az, ha rendszeresen megvizsgálva saját bőrünket idejében észrevesszük a melanoma kialakulásának első jeleit.

Még több cikk a bőr egészségéért az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top