Egészség

Görcsölsz a menzesz alatt? – próbáld ki ezeket a fájdalomcsillapító módszereket

A menstruáció minden negyedik nőnek kisebb-nagyobb fájdalmakkal és kellemetlen tünetekkel jár, ám ezek a kor előre haladásával és a szülés után általában enyhülnek. A legsúlyosabb panaszaik általában a fiatal lányoknak vannak, akik ráadásul nem szívesen tárgyalják meg szenvedéseik részleteit az anyjukkal, pedig ő a tapasztalataival és néhány házi praktikával sokat enyhíthetne ezeken a bajokon.

 

Nem véletlenül nevezik nehéz napoknak a havi vérzés időszakát, hiszen szinte minden nő megszenvedi valamilyen formában. Van, akinél a hormonháztartás megváltozása ingerlékenységet, rossz közérzetet és egyéb kellemetlen tüneteket okoz a menses előtti napokban, másoknál pedig fájdalmas hasi görcsök jelentkeznek a menstruáció alatt. A fiatal lányoknál különösen jellemző, hogy a stressz, lehangoltság, fáradékonyság és ingerlékenység mellett kifejezetten nehezen elviselhető görcsök párosulnak a havi vérzés mellé. Ezek többé-kevésbé elkerülhetetlen és normális velejárói ebben az életkorban a menzesznek, ami viszont nem jelenti azt, hogy ne lehetne különféle házi praktikákkal és gyógyszerekkel enyhíteni rajtuk. Ha a lányod vagy te magad szenvedsz tőlük, próbáljátok ki az alábbi módszereket!

Görcsölsz a menzesz alatt? – próbáld ki ezeket a fájdalomcsillapító módszereket

Orvos látta már?

Mielőtt bármilyen módszerrel megpróbálod enyhíteni a fájdalmakat, a legokosabb, ha megmutatod magad orvosnak. A mensesszel járó problémáknak ugyanis alapvetően két oka lehet: az egyik természetes és normális, és a prosztaglandin nevű anyag fokozott termelődésével van összefüggésben, a másik viszont akár betegség – például kismedencei gyulladás, myoma vagy endometrozis – is lehet. Ez utóbbi esetben általában kifejezetten súlyos fájdalmak jelentkeznek, amik hónapról hónapra visszatérnek, és orvosi kezelést igényelnek. Ezen kívül a görcsöknek még egy olyan, alapvetően pszichés természetű oka is lehet, ami a nő szereppel, szexuális frusztrációkkal, félelmekkel van összefüggésben, illetve kiválthatja a mindennapi túlzott stressz is.

Oldd fel a pszichés görcsöket

Ha a panaszok normális eredetűek, akkor többféle módon is megpróbálhatod enyhíteni őket. Az egyik, hogy fejben helyre teszed a menstruációt, mint a női léttel járó jelenséget – ez általában a pubertáskorban lévő lányoknál nagyon fontos mozzanat, amiben az anyának igen fontos szerepe van. Tapintatos és nyílt beszélgetések során érdemes “ráhangolnod” a lányodat például arra, hogy a menzesz semmiképp nem szégyellni való, rossz dolog, hanem a test egészséges működését jelző esemény, amit el kell fogadni a maga természetességében. Az idejében átadott pozitív gondolatok rengeteg felesleges rémképtől és stressztől szabadítják meg a lányokat, és megkönnyíti az életüket, az elhallgatás, a menzesszel kapcsolatos babonák és tévképzetek viszont olyan mélyen beleivódhatnak a tudatalattijukba, hogy a havi vérzés állandó frusztrációt és a kelleténél jóval több problémát jelent majd nekik.

Görcsölsz a menzesz alatt? – próbáld ki ezeket a fájdalomcsillapító módszereket

Tippek görcsoldásra

A menstruációs görcsöket a pozitív szemlélet, a nyitott, bizalmas anya-lánya kapcsolat és az idejében történő felvilágosítás mellett számos gyakorlati módszerrel is enyhítheted – akár nálad, akár a lányodnál jelentkeznek.

1. Ilyen például a rendszeres testmozgás, amely edzetté és ellenállóvá teszi a szervezetet, és így könnyebben veszi azt a megterhelést, amit a menzesz ró rá. Ugyanakkor a havi vérzés alatt nem tanácsos túlzottan megerőltető edzéseket tartani, mert ez szélsőséges esetben a menstruáció kimaradását is okozhatja, de egy lazító séta vagy egy könnyű átmozgató edzés mindenképpen hasznos lehet.

2. A sport mellett a különféle lazító gyakorlatok, jóga, meditáció és egyéb relaxációs módszerek (meleg fürdő illatos mécsesekkel, stresszmentes pihenés, zavartalan egyedüllét) szintén jótékonyan oldják a testben és lélekben felgyülemlő feszültséget a menzesz alatt, és enyhíti a görcsös fájdalmakat.

3. Ebben az időszakban megfelelő táplálkozással is segíthetsz magadon: az orvosok kifejezetten ajánlják a rostokban gazdag ételeket és a gyakori folyadékfogyasztást, viszont az olyan “izgatószerek” fogyasztását, mint a kávé, cigaretta, fekete tea vagy a nagy mennyiségű csokoládé, nem javasolják.

Görcsölsz a menzesz alatt? – próbáld ki ezeket a fájdalomcsillapító módszereket

Olvass cikkeket menstruáció témában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top