Egészség

Folyton viszket a fejem – így gyógyítsd

Ha állandóan viszket a fejbőröd, az nemcsak kellemetlen, de egészségügyi okai is lehetnek és a hajhullást is előidézhet. Így enyhítsd a tüneteket!

Ha fejbőröd érzékeny, gyakran viszket, és hámlik, különös odafigyelést igényel. Íme, a lehetséges okok és a gyógymódok!

Folyton viszket a fejem – így gyógyítsd

 

Tünetek

Mivel fejbőrünknek is van természetes nedvességtartalma, fontos, hogy megőrizzük, ugyanis ha az egyensúly felborul, a fejbőr ellenálló képessége legyengül. A fejbőr szárazzá válik, gyulladások alakulnak ki, és kellemetlen, kínzó viszketés léphet fel.
Lényeges, hogy különbséget tegyünk a korpásodásra hajlamos, az atópiás fejbőr és a pikkelysömör között. A korpásodás fehéres, sárgás hámlással jár, a pikkelysömörre pedig ezüstösen csillogó, rózsaszín hámlás a jellemző.
Atópiás fejbőr esetén a gyakori vakarás mellett jellemző tünet az érzékeny, könnyen irritálható fejbőr. A pikkelyszerű hámlás szintén jellemző, ami nemcsak fizikai, de pszichés problémákat, beilleszkedési gondokat is okozhat, így kezeld körültekintően!

Okok

Az atópiás fejbőr kiváltó okai között számos külső tényező szerepelhet. Ilyenek az éghajlati és időjárási változások, a túl száraz levegő, hormonális változások, és genetikai tényezők is közrejátszhatnak. Mivel különböző okok állhatnak a fejbőrszárazság hátterében, könnyítsd meg a dolgod és vezess naplót! Írd fel, hogy mikor mit eszel és iszol, ért-e stressz, hol jártál, utaztál-e, milyen sampont használtál, tehát jegyzetelj le mindent! Minél részletesebben vezeted a naplót, annál nagyobb az esély arra, hogy a kiváltó okra fény derül.

A stresszes életmód a fejbőrödön is nyomot hagyhat: az atópiás fejbőr tüneteinek egyik jellemző kiváltó oka a stresszes életmód, a feszített tempó. Meditálj, tanulj stresszkezelési technikákat, és próbáld ki a jógát!
Az atópiás fejbőr allergia következtében is kialakulhat: például ha a bőröd nem tolerál bizonyos samponokat, fodrászati eljárásokat, a dauert, hajfestéket. Légy óvatos, és először mindig csak egy kis területen próbáld ki a festéket, vegyszereket, és ezt kérd a fodrászodtól is!
A rohanó életmód mellett a környezetszennyezés, a szmog, a szennyezett levegő a nagyvárosi élet velejárója, így akik ilyen közegben mozognak, hajlamosabbak lehetnek a száraz fejbőrre.

Lehetséges gyógymódok

Az atópiás fejbőr szárazsága sajnos könnyen ördögi kört alakíthat ki, így a gyógymódokat is körültekintően kell megválasztanod. Számos esetben nem a fejbőr szárazságával kezdődnek a tünetek, hanem egészen kicsiben, az immunsejtek szintjén. Ezért érdemes elmenned bőrszövettani vizsgálatokra, ahol kimutatható a sejtek esetleges gyulladása. Ez azért fontos, mert ha a gyulladásban lévő sejtek irritációt okozhatnak, a száraz bőr viszketése kellemetlenné válik, amit vakarással próbálsz enyhíteni. A vakarás következtében külsőleg irritálod a fejbőrödet, így még jobban begyulladhat, és ördögi kör alakulhat ki.

Folyton viszket a fejem – így gyógyítsd

Az atópiás fejbőr kezelésére számos gyógymód létezik, a természetes olajoktól kezdve a fényterápiáig, azonban mindig tájékozódj, egyeztess orvosoddal, mielőtt kipróbálsz egy-egy házi praktikát, mert könnyen a tünetek súlyosbodásához is vezethetnek.
Jó megoldás lehet a fényterápia és a klímaterápia, ugyanis a napsugarak pozitív hatással vannak lelkünkre, csökkentik a stresszt és a feszültséget.
Léteznek gyógyszertárakban kapható kifejezetten száraz fejbőrre való samponok, amik színezék- és illatanyag-mentesek, valamint alkoholt sem tartalmaznak. Lehetőleg válassz olyat, ami tejsavat és ureát tartalmaz, ezek nyugtató és hidratáló hatásúak.

 

 

Olvass még cikkeket bőrápolás témában az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top