Egészség

Ezeken buknak el a fogyókúrázók

Nyár előtt megint nekiálltál fogyókúrázni, mégsem jött össze? Nem vagy ezzel egyedül, és még nincs semmi veszve. Talán te is beleestél a következő tipikus hibák egyikébe.

Fogyni elméletben könnyű, a gyakorlati megvalósítás közben viszont gyakran elcsúszunk valamin. Most a Huffington Post szedte össze a hét legtipikusabb hibát, amit gyakran elkövetünk, bármennyire is elszántan hirdetünk harcot az úszógumik ellen.

1. Csak az edzésre hagyatkozunk

A mozgás nemcsak a külalakunkat szépíti, egészséges is, de ha nem változtatunk az étkezési szokásainkon, akkor hiába járunk el hetente háromszor ugrálni és izzadni, a látványos eredmények elmaradhatnak. Sokan túlbecsülik a sporttal elégetett kalóriákat, és többet esznek a kelleténél.

2. A zsírmentes még nem fogyókúrás

Sokan annyira rákoncentrálnak a bolti élelmiszerek zsírtartalmára, hogy teljesen megfeledkeznek a cukorról. Pedig egy nullaszázalékos vagy csökkentett zsírtartalmú gyümölcsös joghurt jó eséllyel tele van cukorral. Ráadásul a zsiradékok sem egyformák, olajos magvakat például nyugodtan ehetünk, amíg nem visszük túlzásba.

3. Cukormentes üdítők

Nem biztos, hogy jó megoldás, ha a sima üdítők helyett az édesítőszeres változatokra nyergelünk át. Egy kutatásból kiderült, hogy azoknak, akik cukormentes üdítőket ittak, 70 százalékkal jobban gyarapodott a derékbőségük. Egy másik felmérés is összefüggést talált a cukormentes üdítők és az elhízás között. Valószínűleg a háttérben az áll, hogy az édesítőszerek megnövelik az étvágyat, és  az agynak küldött jelzések alapján azt hisszük, még nem laktunk jól.

Ezeket a hibákat követik el a fogyókúrázók

4. A mérleg hazudik

Sokan kétségbeesetten követik napról napra, mit mutat a mérleg, pedig sosem tudhatjuk, hogy a súlyunkból mennyi a zsír, mennyi az izom, a víz, vagy mennyit nyom a délután elmajszolt pár szelet dinnye és a pulykamell salátával. Sokkal jobb, ha inkább azt figyeljük, mennyivel jobban érezzük magunkat a bőrünkben, milyen szép, feszes, ragyogó a bőrünk, és a ruhák is szebben állnak rajtunk és könnyebben feljönnek.

5. Amikor túl magasra tesszük a lécet

Ha valaki nagyon szigorú, aszketikus étrendet ír elő magának, akkor könnyebben bukik el, mielőtt elérte volna célját. Ilyenkor ha visszaállunk a régi étrendünkre, csak úgy pattannak fel majd a kilók ránk. Ráadásul a szervezet is takarékra áll, mivel megneszeli, hogy egy hosszabb, ínséges időszak következik, így elkezd raktározni. Csak azokról az ételekről mondjuk le, amelyekből a fogyókúra után sem fogunk vég nélkül habzsolni.

6. Amikor az első kis hiba végzetes

Sokan úgy állnak hozzá a fogyókúrázásnak, hogy ha egyik este becsúszik egy pár kanálka lekvár, akkor rögtön vége a világnak, és minden mindegy alapon felfalják az egészet. Fel kell készülni arra, hogy egyszer-egyszer elgyengülhetünk, de ez még nem jelenti azt, hogy elbuktunk. Engedjük el, és fogyókúrázzunk tovább, mintha mi sem történt volna!

7. Ne becsüld túl magad!

Lehet valakinek vasakarata, de akkor sem árt, ha kipucoljuk a szekrényekből és a kamrából a kedvenc nassolnivalóinkat. A boltban se vegyünk belőlük újat, akkor sem, ha azt gondoljuk, majd jó lesz, ha váratlanul vendégek érkeznek. Nem árt, ha igyekszünk távol tartani magunkat a kísértéstől. Persze ésszerű keretek között – nyilván egy esküvői meghívást nem fogunk emiatt visszautasítani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top