Egészség

Gyerekszáj: “Mióta nagy vagyok, tudom, hogy a nap sok jó sugara között vannak olyan rosszak is”

Ha ma szeretnél valami igazán kedveset olvasni, nézd meg, mit mondanak a gyerekek a fényvédelemről. Az biztos, hogy már ők is jól tudják, mennyire fontos, hogy óvjuk a bőrünket.

Minden felelős szülő tisztában van azzal, hogy mennyire fontos a fényvédelem. A legkisebbek bőrének megóvása a nyár elengedhetetlen velejárója. Az erős napsütés ugyanis olyan káros sugárzásokkal is terheli a bőrt, amelyek irritálják és károsítják azt. Jó esetben egy nyaralás sem telik el anélkül, hogy a gyerekeket ne kenné be anya vagy apa tetőtől talpig.

Ám az már koránt sem biztos, hogy az óvodások, iskolások is tisztában vannak azzal, hogy miért kell ezt a tortúrát kiállniuk. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyit tudnak a gyerekek a fényvédelemről és hogyan élik meg, hogy bizony alapos krémezésnek vannak kitéve, ha pancsolni vagy épp napozni szeretnének. Jöjjön hát a gyerekszáj, ami biztosan mosolyt csal az arcodra.

Ádám, aki 6 éves imád úszni: – Szerintem ha anyukám tehette volna, már a hasában is kent volna engem. Eleinte utáltam, hogy össze-vissza simogat és fehér leszek a sok krémtől. Emlékszem, hogy állandóan menekültem. Volt amikor vicces volt de amikor kicsi voltam egyszer még sírtam is miatta. De mióta nagy vagyok, tudom, hogy a nap sok jó sugara között annak olyan rosszak is, a miket csak ezek a krémek állítanak meg. Ezt mondta az anyukám. Nemcsak engem kennek be amúgy, hanem apa bekeni anyát is mindig, meg anya apát néha. Már megszoktam amúgy és nem zavar.

Anna, aki 11 éves és szereti a szép ruhákat: – Az én anyukám azt mondta, hogy ha felnőtt koromban is szép akarok lenni, akkor ha kimegyek a napra és sok időt vagyok ott, mindig legyek bekenve olyan krémmel, ami megvédi a bőröm. Nem tudom pontosan, hogy hogy működik ez, de a napból jönnek valamilyen sugarak, amik bántják a bőrünket. A gyerekeknek erősebb krémek kellenek. Ha elmegyünk a strandra vagy nyaralunk, már sorban állunk anya vagy apa előtt a kenésre. Persze hamar szabadulnánk mindig. De én szép akarok lenni felnőtt koromban is és inkább kibírom ezt az időt.

Gyerekszáj:

Levi, aki 7 éves és autóversenyző szeretne lenni: – Ha nyár van és nagyon meleg, csak akkor mehetek játszótérre vagy focizni, ha bekennek engem bőrkrémmel. Azért kell, mert a nap annyira süt, hogy kipirosodok és fáj, ha nem vagyok előtte bekenve. Nem szeretek ragadni, de egyszer a nagyival úgy mentünk az állatkertbe, hogy nem kent be utána sokáig nagyon fájt a testem ha a póló hozzá ért, akkor is. Inkább ezért nem baj, ha krémes vagyok, csak vigyázzon rám a krém.

Eszter, aki 5 éves és ha nagy lesz, királylány lesz: – Nekünk van olyan bekenőnk, amit anya szeret és én is szeretem, mert nem süt úgy a nap, ha az rajtunk van. Bent a szobában sosem szoktuk magunkat bekenni, csak ha meleg van kint és mi meg megyünk kirándulni vagy fagyizni. Én apának az arcára is kenhetek, de anya nem, mert csak akkor védi meg apát, ha én kenem. Ha lesz egy gyerekem, majd én is vigyázok rá ezzel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top