Egészség

Ez már a menopauza?

A klimax a hormonháztartás átalakulásával járó folyamat és mint ilyen, többnyire lassan, lépésről-lépésre megy végbe. Lássuk, melyek azok a jelek, amelyek a közelgő menopauzára figyelmeztetnek!

A menopauza szó szerinti jelentése: a menstruáció vége.  Lezajlását általában akkor tekintik befejezettnek, ha az utolsó menstruáció időpontja óta egy teljes év telt el.  Ez átlagosan 50 éves kor környékén következik be. Lefolyása néhány hónapot mindenképp igénybe vesz, ám gyakori az is, hogy ez a köztes, átmeneti állapot akár évekig is eltart. 

Ez már a menopauza?

 

Miből tudhatod, hogy elkezdődött?

Egyes esetekben korai jelei már jóval a vérzés végleges elmaradása előtt is észlelhetők. Ez az időszak a prémenopauza, melynek eljövetelére számos tünetből következhetünk. Ilyenkor a petefészek aktivitása fokozatosan csökken, szervezetünk egyre kevesebb ösztrogént és progeszteront termel, ciklusonként egyre kevesebb tüsző érik meg és az ovuláció is kiszámíthatatlanabbá, esetlegesebbé válik. A ciklusok hossza is felborul:  kitolódik, míg máskor szokatlan gyakorisággal jelentkezik. A vérzések többnyire rendszertelenné válnak, kimaradnak, majd újra jelentkeznek. Azok hossza, intenzitása is eltér a megszokottól. Mivel a hormonszintünk szeszélyessé válik, a menopauzára jellemző tünetek – például a hőhullámok, alvászavar, rossz közérzet, érzelmi labilitás – időszakosan már ekkor is jelentkezhetnek. A tünetek másik csoportja lényegében azonos a premenstruációs tünetekkel, ám ezek intenzitása jelentősen eltér a megszokottól. A vártnál fájdalmasabb menzesz, a különösen duzzadt, érzékeny mellek, a fokozott ingerlékenység szintén utalhatnak prémenopauzára.

Ez már a menopauza?

 

Fontos az elfogadás

A menopauza természetes és visszafordíthatatlan folyamat. Nagyon sokat könnyíthetünk megélésén azzal, ha igyekszünk elfogadni a testünkben (és adott esetben a testünkön) végbemenő változásokat. Ne féljünk ettől az időszaktól. Jó, ha tudjuk, hogy a menopauza mindössze a nők egyharmadánál okoz erős, szignifikáns tüneteket.

 

Olvass még a menopauza témában itt, az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top