Egészség

A következő betegségek (is) várnak rád, ha elhízol

Tengernyi betegség alakulhat ki a túlsúlyos embereknél az alvászavaron túl egészen az agyi infarktusig. Összeszedtünk néhány, leginkább az elhízás miatt kialakuló problémát és betegséget.

2015 év elején a Nature című folyóirat arról számolt be, hogy egy kutatócsoport több mint 300 ezer ember génkészletét vizsgálta meg, ennek alapján pedig elkészítették az elhízás legnagyobb genetikai térképét, és kiderítették, hogy az elhízásnak az egészségtelen életmódon túl neurológiai alapja is lehet. Egy másik, szintén a lapban publikált tanulmányban arról a kutatásról írtak, hogy miként hat a genetika a testen lévő zsír eloszlására, és hogy 60 genetikai területet fedeztek fel, melyek hatással vannak a BMI-indexre – ezek közül néhány kapcsolatban van az idegrendszerrel, ami azt jelenti, hogy nem pusztán anyagcserével kapcsolatos gondokról van szó, ha elhízásról, és a vele kéz a kézben járó túlsúlyról beszélünk.
Magyarországon minden harmadik felnőtt ember túlsúlyos, de csak minden ötödik gondolja magát annak. Ez rémes adat, mivel leképezi, hogy összességében az emberek nagy része egészségtelen életet él, és egészségtelenül étkezik, tehát nem egészséges. Elmondjuk hogy az elhízás milyen súlyos károkat okoz a szervezetben, és hogy ennek milyen következményei lehetnek.  

Például magas vérnyomás

A testtömeg növekedésével nagyrészt a zsírszövet gyarapszik, amelynek szüksége van vérre és oxigénre is. Mivel a szervezet igénye a terebélyesedéssel együtt minderre megnövekszik, a testben keringő vér mennyisége megnő, ennek következtében az érfalakra nehezedő nyomás és az inzulinszint is megemelkedik – az érfalak megvastagszanak, és emelkedik a vérnyomás.

A következő betegségek (is) várnak rád, ha elhízol

Cukorbetegség

A 2-es típusú diabétesz kialakulásának középpontjában az inzulinrezisztencia áll, melyet a hasi zsírszövet mennyiségének felszaporodása okoz. A betegség kezdetén vércukoreltérés még nem jelentkezik a hasnyálmirigy fokozott inzulintermelése miatt. A betegség előrehaladtával a hasnyálmirigy inzulinelválasztása elégtelenné válik az inzulinrezisztenciához képest, ekkor alakul ki a csökkent glukóztolerancia, majd a diabétesz. A kezelés során az inzulinrezisztencia csökkentése az elsődleges cél. 

Magas koleszterinszint

A zsíros ételekre és szénhidrátra alapuló étkezés elhízáshoz vezet, a fentebbiekkel együtt pedig emelkedhet a vér koleszterinszintje, ami önmagában is tünet, az eredményei pedig végképp: az LDL-koleszterin szintjének emelkedése, valamint a HDL-koleszterin szintjének csökkenése érelmeszesedéshez vezethet, ebből pedig lehet érszűkület, infarktus vagy éppen stroke. 

Igen, stroke vagy más néven agyi infarktus

Ha elhízol, az erek meszesedhetnek az agyat ellátó artériákban is. A Házipatika írása szerint a stroke-ot okozhatja az artériafal gyulladása vagy a fokozott vérnyomás okozta érfalvastagodás és -meszesedés. De mivel jelen esetben a túlsúlyt vesszük alapul, az opcionális sorrend nagyjából ez: elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, stroke. Stroke-ból fel lehet épülni, de nehéz, a legjobb elkerülni, amennyire csak lehet. Ha nem hízol el, kisebb eséllyel dönt hanyatt.

Könnyebb elesni: ízületi gyulladások

Ha nő a tesstömeg, akkor a gerincre, a lábakra és a csípőre is jóval nagyobb teher nehezedik, ettől károsodik az ízületi felszínt burkoló porcréteg, és fájni fognak a végtagok. Csípőtájékon egy gerincsérv roppant kellemetlen, az ilyen elváltozást sokszor műtik, és a gyógyulás (főleg elhízott, felnőtt embernél) hosszú hónapokban vagy akár több évben is mérhető. 

A következő betegségek (is) várnak rád, ha elhízol

Májzsugor

Az elhízással együtt a máj is zsírosabb lesz, mivel a zsír felszaporodik a májban, és ettől képtelen normálisan működni. Az évek során ugyanúgy kialakulhat a májcirózis, ahogy például az alkoholbetegeknél

Alvászavarok

Például az alvási apnoé. Alvás közben ilyenkor az történik, hogy a felső légutak elzáródnak, a légzésszünetek pedig általában felébresztik az alvót, ami nappali fáradékonysággal, hosszú távon pedig a krónikus oxigénhiányból eredő további megbetegedések kockázatával jár. A legtöbb alvási apnoéban szenvedő beteg túlsúlyos.

Mit tegyél, hogy mindez ne így történjen? 

Sportolj, mozogj, étkezz egészségesen! Ezzel együtt nyugodtan engedd el magad ünnepekkor, mert egy egészséges embert nem vág hanyatt sem a karácsonyi, sem a húsvéti zabálás, mivel simán bírja a szervezete, és simán ledolgozza az ünnepet követő napokon a pluszkalóriákat. A lényeg, hogy ne hízz el, ehhez pedig nem kell több, csak hogy ne zabálj, és ha sportolni még tán nincs is kedved, legalább tegyél mindennap egy hosszú sétát – ha pedig ülőmunkát végzel, legalább óránként egyszer állj fel, és szépen nyújtsd ki magad, majd tipegj át az irodán. Ha nem mozogsz, idővel baj lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top