Egészség

A gyerekeket sem kíméli a diabétesz – figyelmeztető jelek, amiket vegyél komolyan

A gyermekkori cukorbetegség száz esetéből kilencvennyolcnál az 1-es típusú, inzulinhiányon alapuló diabéteszt diagnosztizálják az orvosok. Ezt sajnos nem lehet megelőzni, és mivel akár már csecsemőkorban is kialakulhat – ráadásul igen hirtelen –, ezért nagyon fontos, hogy minden szülő jól ismerje a tüneteit és előjeleit, hogy mielőbb orvos kezébe adhassa a gyermekét, ha ez a kór felütné a fejét.

Az 1-es típusú diabétesz általában hirtelen alakul ki, és már az első jelei után két-három nappal is rendkívül rossz, akár életveszélyes állapotba kerülhet a gyermek, főleg akkor, ha még egészen kicsi. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a szülők jól ismerjék a diabéteszt kísérő tüneteket és előjeleket, mert ez egy kommunikálni még képtelen csecsemő esetében életmentő is lehet. 

A gyerekeket sem kíméli a diabétesz – figyelmeztető jelek, amiket vegyél komolyan

 

Kezelhető, de nem gyógyítható 

A diabétesz jól kontrollálható betegségtípusnak számít, és mind az 1-es, mind a 2-es típusú cukorbetegség esetén rendelkezésre állnak olyan kezelési lehetőségek, amikkel a páciensek állapota kielégítő szinten tartható. Ám miközben az okosgyógyszerek és modern terápiák egyre szélesebb betegkörnek kínálnak a korábbiaknál jobb kilátásokat egy megfelelő életminőség fenntartásához, addig magának a betegségnek a teljes gyógyításához még nincsenek meg a megfelelő eszközei a tudománynak – bár erre vonatkozóan a közelmúltban több, igen biztató eredményt is közöltek mértékadó orvosi lapokban és kongresszusokon a kutatók. Különösen az 1-es típusú diabétesz esetében rendkívül fontos, hogy minél korábban felfedezzük a betegségre utaló jeleket, mert a gyermekeknél hirtelen, akár néhány nap alatt is kifejlődhet ez a kór, nagyon gyorsan akár életveszélyes állapotot okozva. 

Ezek cukorbetegségre utaló tünetek 

Az 1-es típusú cukorbetegségnek négy fő tünete létezik:  

  • a fokozott étvágy,
  • a hirtelen fogyás,
  • az állandó szomjúság és
  • a sok pisilés. 

Ezek mellett a cukros vizelet, a szájszárazság, a fáradékonyság, illetve előrehaladott esetekben aromás, gyümölcsre emlékeztető illatú (acetonos) lehelet utalhat az 1-es típusú cukorbetegségre. A szülőknek tehát nem szabad tétlenül elmenni amellett, ha a kisgyermekük látványosan sokat iszik, és a megszokottnál jóval többet eszik, mert ez jó eséllyel jelentheti, hogy valamilyen anyagcsere-probléma alakult ki nála. Intő jel, ha a gyerek szokásai megváltoznak, és elkezd éjszaka is sűrűn vécére járni. Ha mindez hirtelen, néhány napon belüli gyors fogyással és fáradékonysággal is párosul, akkor késlekedés nélkül forduljunk orvoshoz, hogy a gyermek minél hamarabb eljuthasson valamelyik cukorbetegközpontok valamelyikébe, ha erre van szükség.

A gyerekeket sem kíméli a diabétesz – figyelmeztető jelek, amiket vegyél komolyan

 

Olvass még cikkeket a cukorbetegségről az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top