Egészség

Folyton viszket és hámlik a bőröd? – ezek az atópiás bőr tünetei

Ez a bőrbetegség nemcsak a külsődre van hatással, de a mindennapjaidat is megkeserítheti: befolyásolhatja a baráti kapcsolataidat és párkapcsolatodat, a viselkedésedet és az életmódodat is. Ismerd fel a jellemző tünetek!

Ha a bőröd állandóan száraz, hámlik és viszket, lehet, hogy atópiás dermatitisz áll a háttérben. Lássuk, mik a jellemző tünetek és mikre érdemes odafigyelned!

Folyton viszket és hámlik a bőröd? – Ezek az atópiás bőr tünetei

 

Mi az atópiás dermatitisz?

Ez a bőrszárazságot, viszketést és hámlást kiváltó kellemetlen bőrbetegség főként gyerekeket érint, de egyre gyakrabban jelenik meg a felnőtteknél is. Az atópiás dermatitisz, más néven az atópiás ekcéma, egy gyulladásos, nem fertőző bőrbetegség, amit a nedvesség hiánya, a zsírsavanyagcsere zavara, a környezeti hatások, az életmód, a genetikai hajlam és számos egyéb tényező is kiválthat.
A pikkelyes, száraz foltok a fejbőrön, a homlokon, a szemkörnyéken, a fülek mögött és a testen egyaránt megjelenhetnek. A tünetek egyénenként eltérhetnek, és akár naponta vagy évszakonként változhatnak, ezért érdemes odafigyelned az árulkodó jelekre!

Jellemző tünetek

Ha a bőröd érzékeny, állandóan száraz, kivörösödik, és időről időre visszatérő, kínzó viszketést, pikkelyszerű hámlást tapasztalsz, ami annyira erős, hogy néha még vérzik is, akkor vélhetően atópiás dermatitiszed van. Ezt a betegséget 2 fázisra bonthatjuk, egy tünetmentes, vagyis inaktív, és egy aktív, azaz a fellángolás szakaszára. A bőröd már az első fázisban is rendkívül érzékeny, száraz, és enyhén hámlik, majd a fellángolás idején erőteljesen kipirosodik, amit hol enyhébb, hol erősebb viszketés, hámlás kísérhet. A tünetek között duzzadás, fájdalom és enyhe vérzés is megjelenhet. A folyamatos szárazság, vakarás, berepedezés miatt sajnos a bőr megvastagodhat, de megfelelő ápolással ennek elejét veheted!

Folyton viszket és hámlik a bőröd? – Ezek az atópiás bőr tünetei

 

A lelkedre is hat

Az atópiás dermatitisz nemcsak a bőrödön, de a lelkeden is nyomot hagyhat: a kellemetlen tekintetek miatt kialakulhat benned az elkülönülés érzése, és megtépázhatja az önbizalmadat is. A stresszes életmód az éjszakai alvást is megnehezítheti, ami miatt még feszültebb leszel, és ez szintén nem kedvez a betegségnek. A látványos tünetek hatással lehetnek a baráti kapcsolataidra, a párkapcsolatodra is, és ha éppen az akut, azaz az aktív fázisban vagy, hajlamos lehetsz több programot lemondani, hogy elkerüld a kérdéseket és a nem kívánt pillantásokat.

Az atópiás bőr egyre többeket érint, de a bőröd helyzetén nagyon sokat segíthetsz jó minőségű, külön, atópiás bőr ápolására kifejlesztett krémekkel. Ha arra gyanakszol, hogy bőröd atópiás, fordulj bőrgyógyászhoz és válassz megbízható, a tüneteket enyhítő krémeket!

 

Olvass még cikkeket bőrápolás témában az NLCafén!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top