Egészség

Nem csak az emberek stresszelnek, hanem az állatok is

Tudtad, hogy egy növény is lehet stresszes? Nem egy hisztérikus pálmafát kell elképzelned, a növényeknél más jelei vannak a stressznek de tény, hogy kisállataink és még a növényeink is kerülhetnek feszültséget okozó helyzetekbe.

A stressz nem csak minket, embereket érint, nem kíméli az állat-és növényvilágot sem. Íme, néhány érdekes reakció, különös jelenség az állatok és a növények világából.

Nem csak az emberek stresszelnek, hanem az állatok is

 

Így stresszelnek az állatok

Az állatoknál stresszhelyzetet okozhat egy költözés, a megváltozott etetési szokások, a régi gazdi elvesztése és egy új gazdi vagy egy kis társ, barát elvesztése. A stresszre az állatok rendszerint olyan fizikai tünetekkel reagálnak, mint amilyen az étvágytalanság, a hányás vagy a hasmenés, de gyakori figyelmeztető jel a viselkedésükben bekövetkezett változás is. A levertséget egyből észreveheted abból, hogy a kutyád nem ugrándozik körülötted, csak szomorúan néz maga elé, a cicád a szokásosnál is többet sziesztázik, a hörcsögöd pedig kifejezetten passzívnak tűnhet.

Azért, hogy kedvenced kiegyensúlyozott legyen, mindig biztosíts neki megfelelő mozgásteret, mozgási lehetőséget, kutyák esetében pedig alakítsd ki, vedd fel a falkavezér szerepét, máskülönben a biztos pont hiányában kutyád frusztrált és instabil lesz. Ilyenkor megharaphat, moroghat, és az is jellemző, ha a lábadat épp szexuális izgatottságának levezetésére használja.

A cicák kerülnek olyan stresszhelyzetbe, ahol frusztrálttá válnak, könnyen előfordulhat, hogy szagos kis csomagot hagynak az ágyadban, a kádban, az egyik ruhádon – bárhol, csak nem az almukban.

Tartsd szemmel a kedvencedet, figyelj rá, és ha stresszre utaló jeleket tapasztalsz, foglalkozz vele többet! Vidd el kutyaiskolába, és ha úgy ítéled meg, a biztonság kedvéért látogassátok meg az állatorvost is!

Nem csak az emberek stresszelnek, hanem az állatok is

 

Vedd észre, ha stresszel a növényed!

Lehet, meglepődsz, de a növények is képesek a stresszre. Ha például nem szeretik azt a helyet, ahová tetted őket, vagy hirtelen hőmérséklet-változásnak vannak kitéve, esetleg huzatban vannak, valamint túl kevés, vagy épp ellenkezőleg, túl sok fény éri őket, ők is stresszre utaló jeleket produkálhatnak.

A stressz következtében vészreakciót válthat ki a tápanyagban szegény talaj, a túllocsolás és a vízhiány is, amit legtöbbször a leveleik elhullajtásával adnak a tudtunkra. A száraz levélvégekkel az alacsony páratartalmat, a fodrozódó levelekkel pedig a kártevőket jelezhetik számunkra. A fikusz az egyik legelterjedtebb növény, ami például nem tűri jól a gyakori helyváltoztatást, amit sokszor a teljes levélzet elhullajtásával jelez, de a legtöbb esetben a stressz elmúlásával új hajtások jelenhetnek meg.

A vészreakció után a növény az ellenállás fázisába lép, amikor alkalmazkodik a megváltozott viszonyokhoz. Előfordul, hogy ebben az átmeneti állapotban nem lesz olyan mutatós, és az is, hogy ha kevésbé ellenálló a növény, akkor a kimerülés fázisa következik, és sajnos befejezi földi pályafutását.

Ha időben észreveszed a jeleket, megmentheted a növényedet, ezért figyelj arra, hogy a fajtának elegendő mennyiségű víz és fény érje, a föld legyen tápanyagban gazdag, párásíts, és az öntözéshez használj állott vizet vagy esővizet!

 

 

Olvass többet a stresszoldásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top