Egészség

Így előzheted meg az antimikrobiális rezisztenciát!

Mi az az antimikrobiális rezisztencia? És egyáltalán gondoltatok már arra, hogy néhány év múlva akár egy tüske is életveszélyes lehet? Mindkét nagyon fontos kérdésre is válaszolunk. Sőt cikkünkből további érdekességet is megtudhattok.

A 20. század elején egy rózsatüske szúrása még halálos lehetett, aztán a problémát – hála Flemingnek, az antibiotikum felfedezőjének – egy évszázadra magunk mögött hagyhattuk. És hogy a téma mégis újra előkerült, annak oka, hogy veszélyesen nő az antibiotikumokra és egyéb gyógyszerekre rezisztens, ellenálló kórokozók száma.

A probléma világméretű

Az antimikrobiális rezisztencia mára a világ valamennyi országában problémát jelent, mert az ellenálló kórokozók nem reagálnak a gyógyszeres kezelésre. Tízből kilenc esetben vírusos eredetűek a felső légúti fertőzések, amelyekre gyakran szükségtelenül szedünk antibiotikumot. Az emberi szervezetben több ezer jótékony baktérium él, ezek a baktériumok nagyon is hasznos szolgálatot tesznek. Amikor antimikrobiális gyógyszereket szedsz, így például antibiotikumot, ezeket a mikroszkopikus nagyságú segítőket is elpusztítod.

A nem megfelelően szedett, túl gyakran felírt antibiotikum legyengíti az egyik legfontosabb immunszervet, a beleket, amely az ellenálló baktériumtörzsek elszaporodását is okozza. A baktériumok kiválóan alkalmazkodnak a környezethez, gyorsan megtanulnak védekezni a gyógyszerek ellen.

A hagyományos gyógymódok segíthetnek

Az egészségügyi világszervezet, a WHO a problémát nagyon komolyan veszi. Szerintük sürgősen cselekedni kell, mert a világ egy posztantibiotikum korszakba lép, amelyben már a kisebb sérülések, fertőzések is életveszélyesek lehetnek. Éppen ezért is csökkenteni kell a háziorvosi alapellátásban és a mezőgazdaságban-állattenyésztésben rutinszerűen alkalmazott antibiotikumok mennyiségét.

A másik megoldás a hatékony tradicionális gyógymódok alkalmazása. Ez a WHO genfi ajánlásának egyik kulcspontja. Számos, vizsgálatokkal is bizonyított hatású gyógynövény alapanyagú gyógyszer érhető el, amelyek serkentik az immunfolyamatokat, gyulladásgátló és közvetlen vírusölő hatással is rendelkeznek. A homeopátia szintén egyenrangú terápiás megoldást nyújt. Egy friss kutatás során nyolcvan francia háziorvosi praxisban vizsgálták a gyógyszerfelírási szokásokat, és azt találták, a homeopátiát is alkalmazó orvosok 46 százalékkal kevesebb antibiotikumot írtak fel, a gyógyulás arányában ugyanakkor nem találtak különbséget.

Hogyan gyógyulhatsz?

A kezelés kétféleképpen közelíthető meg: vagy elpusztítjuk a kórokozót, vagy támogathatjuk a szervezet saját, fantasztikusan megtervezett védekezőrendszerét, az immunrendszert. Utóbbi alapjai a tiszta ivóvíz, a kézmosás, a fertőtlenítőszerek okos, de nem túlzott használata, és az alternatív gyógymódok lehetőségeinek megismerése. Használd hát a lehetőségeket mérlegelve, a helyzetnek megfelelően.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top