Allergia kisokos cikkek

Hogyan készülj fel az allergiaszezonra?

A pollennaptárak információi fontosak, azonban az időjárás nagyban befolyásolja az allergén növények virágzását. Így sok esetben az abban foglaltaknál hamarabb vagy épp jóval később számíthatunk az allergiás reakciókra.

Míg néhány évtizeddel ezelőtt alig lehetett hallani a betegségről, manapság szinte nincs is olyan ember a földön, akinek az ismerősei között ne lenne valaki, aki allergiás. A számítások szerint minden harmadik magyart érinti a betegség, és ez az arány folyamatosan nő. Most már nemcsak a nagyobb városok lakói vannak kitéve az allergiának, hanem a vidéki fiatalok körében is egyre elterjedtebb. Ráadásul a kutatások szerint aki beteg, valamilyen formában továbbörökítheti a hajlamot vagy a betegséget.

Téves reakció

Az allergia a test téves immunreakciója az olyan, a szervezetre ártalmatlan anyagra, amely ellen valójában nem kell védekezni. A betegségnek számos tünete is lehet: többek között szemviszketés, orrfolyás, tüsszögés, köhögés. Egyes esetekben a bőrön kiütések jelennek meg, de hasi fájdalom is utalhat rá. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint a betegséget gyógyszerekkel nem tudják megszüntetni, az antihisztaminnal történő, a tünetek csökkentését célzó kezelés akkor hatásos, ha az orvosságot szedi az érintett. Vannak viszont olyan terápiák, amelyek során a betegségek mechanizmusába avatkoznak be a hozzáértők. A terápia során az allergéneket fokozatosan kapják a páciensek, és az a cél, hogy az immunrendszer “elfogadja” az anyagot.

Hogyan készülj fel az allergia szezonra?

Februárban a nyír és a mogyoró, áprilisban a virágzó pázsitfűfélék és a gabonafélék pollenje válthat ki reakciókat, utóbbiak nagyobb eséllyel. Májusban pedig a fűfélék az allergének. Ráadásul akik allergiával küzdenek, szénanáthával és asztmás tünetekkel is számolhatnak. Az asztma a tüdő krónikus gyulladása, és a tünetei akkor a legerősebbek, ha magas a pollenszennyezés.

A pollennaptárral alapvetően érdemes készülni azoknak, akik a tünetekkel kínlódnak. Ám azzal is számolni kell, hogy az időjárás nagyban befolyásolja a növények virágzását, így sok esetben eltolódnak vagy épp hamarabb kezdődnek a nehézségekkel teli hetek, hónapok. Azoknak, akik ismerik az allergiás időszakokat, és tudják, mi hat rájuk, érdemes felkészülni a szezonra és beszerezni azokat a bevált gyógyszereket, amelyek csillapítják a kellemetlen tüneteket. A szakemberek szerint nem szabad megvárni, hogy nagyon felerősödjenek a tünetek.

Olvass még többet az allergiáról az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top