Egészség

Klimax – Felejtsd el a félelmeket, és élj teljes életet!

Nem túl barátságos már az a szó sem, amivel a változó kort illetik, de még a gyengédebb megfogalmazás is sok nőben félelmeket kelt. Pedig a menopauza természetes, ráadásul ha sikerül a szorongásainkat félretenni vele kapcsolatban, akkor hamar kiderül, hogy jó dolgot is hozhat az életünkbe.

Elkerülhetetlen a nők életében, hogy átessenek a változó koron, és minden kellemetlenségen, ami azzal együtt jár: a hangulatingadozásokon, amiket a hormonális változások és általában a változás miatti félelmek keltenek, a hőhullámokon, a párkapcsolatokat is megterhelő identitásválságon, ami a nőiesség vonatkozásában felmerül – és még egy sor egyéb nehezen feldolgozható dolgon. Mindezek rányomják a bélyegét arra az időszakra, amíg a test változásai végbe nem mennek, ám ezt követően – ha lélekben sikerül a megfelelő helyre tenni és jól feldolgozni a kérdést –, akkor a menopauza megmutathatja a napos oldalát is. 

Klimax – Felejtsd el a félelmeket, és élj teljes életet!

 

Szenvedsz a tünetektől? – rendben van az egészséged!

Mindjárt az első jó hírünk, hogy az egyébként nagy türelmet igénylő, kellemetlen hőhullámok, amik a klimaxszal járnak egy nagyon is pozitív dolgot is jelentenek: azt, hogy a szívvel és a keringési rendszerrel nincs semmi baj! A kutatások ugyanis azt mutatják, hogy azokat a nőket, akik a menopauza alatt hőhullámokkal és éjszakai verejtékezéssel küzdenek, sokkal kisebb eséllyel “találják meg” az olyan szívbetegségek és keringési problémák, mint például a stroke. 

Kényelmesebb, felszabadultabb – és olcsóbb érzés 

De ezen kívül itt van még két nagyon is praktikus haszon, ami a változó korból ered: egyrészt többet nem kell aggódni a ciklus miatt (Megjön? Nem jön? Miért nincs itt időben? Miért tart most olyan sokáig vagy rövidebb ideig a szokásoshoz képest? Miért másmilyen most, mint amilyen általában?), ami önmagában is nagy felszabadulást jelent, hiszen a havi vérzéssel kapcsolatban szinte minden nőnek tudat alatt vagy tudatosan is sok-sok aggodalma van. Ez a stressz, a nehéz napok frusztrációja és a hozzájuk kötődő hangulatváltozások – amikor önmagunkat is csak nehezen viseljük el – örökre megszűnnek, és egy lelkileg kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb élet következhet. Arról pedig most nem is beszélünk inkább részletesen, hogy a vérzéssel járó napi gondok – például, hogy legyen mindig kéznél betét vagy tampon, vagy az, hogy ezek beszerzése szép summát emészt fel – egészen egyszerűen megszűnnek. 

Szex gátlások nélkül 

A másik jó dolog, amiért sok nő hálás a természetnek, miután belépett a változó korba, hogy többé nem kell törődnie a fogamzásgátlással, így a szexuális élete felszabadultabb és örömtelibb lehet. Sokan éppen attól tartanak, hogy a szex majd eltűnik az életükből a klimax után, de ez egyáltalán nem törvényszerű, hiszen a vágy továbbra is megmarad, ráadásul kevesebb aggodalom árán is beteljesülhet. 

Klimax – Felejtsd el a félelmeket, és élj teljes életet!

 

Nem kell rivalizálni többé

Végül még egy nagyon kellemes dologgal is jár a változó kor: a termékeny nők a peteérés időszakában ugyanis ösztönösen éppen úgy rivalizálnak egymással, mint a férfiak. Ez a harc és a vele járó összezörrenések, feszültségek is “okafogyottá válnak”, és egy békésebb, fárasztó női játszmáktól mentes, kellemes időszak következik. 

 

Olvass még a menopauza témában itt, az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top