Egészség

A gyerekek és a stressz – vedd észre, ha szorong a gyereked!

A szülők támasztotta elvárások, a családi viták, a kevés alvás és még rengeteg minden lehet a gyerekkori stressz forrása. Ismerd fel a jeleket, és segíts a gyerekednek!

A stressz már nagyon korán, egészen kiskorban megjelenik, és ha szülőként nem figyelünk arra, hogy megtanítsuk gyerekünket a helyes stresszkezelésre, ha nem segítjük a feszült helyzetek feldolgozásában, biztos, hogy kihatással lesz az egész felnőtt életére.

– Vedd észre, ha szorong a gyereked!

 

Betegségek

Ha a gyereked szinte állandóan beteg, megfázik, és különböző fertőzéseket kap el annak ellenére, hogy mindent megteszel az immunerősítés érdekében, tudd, hogy a stressz is állhat a háttérben. A vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek nélkülözhetetlenek a kicsik szervezetének, de a lelki egyensúly megteremtésében is segítened kell a gyereked az egészsége érdekében.

Hasmenés, szorulás

A gyerekek emésztőrendszere rendkívül érzékeny, ezért a nem megfelelő stresszkezelés szinte biztos, hogy nyomot hagy az emésztésükön is. Ha gyomorfájdalomra, hasmenésre, vagy épp ellenkezőleg, szorulásra panaszkodik, nem árt tudnod, hogy az ételeken kívül a stressz is okozhatja a tüneteket.

Bepisilés

Ha már egy ideje szobatiszta a kicsi, és ügyesen használja a bilit, vagy a vécét, de újabban mégis bepisil, akkor vedd ezt egyfajta jelzésnek! Mivel kínos lehet számára a bepisilés, ezért óvatosan közelítsd meg a témát, beszélgess vele, és tudd meg, mi lehet a stressz oka.

Hízás

A felnőttekhez hasonlóan, a gyerekek is kereshetik a stressz előli menekülőutat saját kis világukban. Válogasd meg, hogy mi kerül a gyereked tányérjára, csökkentsd a minimumra a cukorbevitelt, és foglalkozz gyereked lelkével is! Ha már iskolás, és nem tudod felügyelni az étkezései egy részét, vidd el dietetikushoz, és kommunikálj, beszélj vele a problémáiról!

– Vedd észre, ha szorong a gyereked!

 

Magatartás-változás, lázadás

Ha az eddig csendes, jó magaviseletű, kiegyensúlyozott gyereked egy kis lázadóvá vált, de még nincs kamaszkorban, akkor biztos, hogy a stresszt próbálja levezetni. A kisebb hazugságok, a visszabeszélés, esetleg a lopás mind olyan jelek, amikre érdemes odafigyelned, és a dolgok mélyére ásnod!

Önbántás

Az önbántás az egyik legszembetűnőbb, és legsúlyosabb formája a stressz levezetésének. Szülőként ijesztő lehet ezzel szembesülni, de semmiképp sem lehet figyelmen kívül hagyni! Ülj le és beszélgess a gyerekeddel, vidd el szakemberhez, tarts családi kupaktanácsot, és ha szükséges menj el családterápiára is az egész család érdekében!

 

Olvass többet a stresszoldásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top