Egészség

Ezek okozzák leggyakrabban a bőrszárazságot

A bőrszárazságot számos tényező kiválthatja, a stressz, a környezeti hatások, és tejtermékek is okozhatják a kellemetlen tüneteket. Lássuk, mik a kiváltó okok!

A bőrszárazság gyakran az atópiás bőr egyik tünete is lehet. Kialakulásába rendkívül sok tényező közrejátszhat: a tartósan hideg levegő éppúgy a kiváltó okok között lehet, mint a szmog vagy a genetika.

Ezek okozzák leggyakrabban a bőrszárazságot

 

1. A rohanó életmóddal járó állandó feszített tempó, a stressz, a kevés alvás egyaránt közrejátszhat a bőrszárazság tüneteinek megjelenésében. Tanulj stresszkezelési technikákat, meditálj, és igyekezz nem felidegesíteni magad olyan dolgokon, amelyekre nincs befolyásod!

2. A szennyezett levegő, a szmog is a kiváltó tényezők között van, ezért a nagyvárosok lakói, közöttük különösen a nők fokozott veszélynek vannak kitéve. A poratka, a pollen és a por is okozhat kellemetlen tüneteket, így fontos a rendszeres bőrápolás és a kifejezetten száraz bőrre való tusfürdő, sampon és krém használata!

3. A környezeti hatásokon túl genetikai hajlam is okozhatnak bőrszárazságot, atópiás bőrt: ha például mindkét szülőnek atópiás bőre van, a gyerek is 60-80%-ban örökölheti ezt a hajlamot. Az sem mindegy, hogy milyen életkorban szül az anya, mert minél idősebb, annál nagyobb az esély a bőrbetegség kialakulására a kicsinél.

4. Ha száraz a bőröd és gyakran viszket, az sem mindegy, hogy mit eszel: bizonyos tejtermékek, a dió, de még a tengeri herkentyűk, mint például a kagyló is okozhatják a kellemetlen tüneteket. Az alkohol és a cigaretta sem tesz jót, és csak tovább rontják a helyzetet.

5. A bőrszárazság atópiás bőr tünete is lehet. Ilyenkor a bőr természetes hidratáló anyagokban hiányt szenved, és a felborult zsírsav-anyagcsere miatt a bőröd nem tud megfelelően védekezni. A bőröd szárazzá, kirepedezetté válik, amin keresztül a baktériumok is hamarabb bejutnak és elterjednek, amik aztán tovább irritálják a bőrt. Amikor száraz a bőröd, és viszket, vakarással próbálod enyhíteni, így további irritációt okozol, tökéletes közeget teremtve a baktériumoknak. Így sajnos előfordulhat, hogy a bőrszárazság – viszketés – vakarás – még több baktérium ördögi körébe léptél.

Ezek okozzák leggyakrabban a bőrszárazságot

Mivel jelenleg még nem ismert a gyógymód, a legtöbbet azzal tehetsz, hogy megfigyeled, mi váltja ki a tüneteket, elmész bőrgyógyászhoz, és ápolod a bőröd! Tudd, hogy a tünetmentes fázist meghosszabbíthatod, ha odafigyelsz bőröd körültekintő ápolására és kerülöd a lehetséges kiváltó tényezőket!

6. Ha extrém száraz a bőröd, érdemes megválogatnod, hogy mivel mosol és milyen összetételű tisztítószerekkel tartod tisztán a lakásodat! Jó tudni, hogy bizonyos tisztítószerek és mosószerek is kiválthatják a bőrszárazság viszkető, hámló tüneteit, így mindig olvasd el az összetevők listáját és használj allergénmentes szereket!

 

Olvass még cikkeket bőrápolás témában az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top