Egészség

5 módszer, amivel könnyebben túllehetsz a hasmenésen

Van, hogy fejvesztve kell rohanni a WC-re a legváratlanabb pillanatban, mert rátör az emberre a hasmenés. Ez semmikor sem kellemes, főleg akkor nem, ha épp a nyaralásunkat teszi tönkre. De mit tehetünk, hogy ez a kínos helyzet mielőbb elmúljon, és ne tartson el napokig, amíg helyreáll az emésztésünk?

Ha csak egyszerű utazási betegségről van szó, amikor néhány napos hasmenést okoz a környezetváltozás, az utazással járó feszültség és a szokatlan ételek, akkor a kínos hasmenést néhány praktikus módszerrel le lehet rövidíteni. A hosszan tartó hasmenés már más dolog, ott valószínűleg komolyabb okok állnak a háttérben, és érdemes ezt orvossal kivizsgáltatni. Most azonban lássuk azokat a praktikákat, amikkel az utazási betegséget kezelhetjük! 

5 módszer, amivel könnyebben túllehetsz a hasmenésen

 

Víz és só 

A hasmenéssel rengeteg értékes víz és sók távoznak a szervezetből, ami miatt legyengülünk. Ezt mindenképpen tanácsos pótolni: a gyógyszertári glükóz-elektrolit-oldatok minden szükséges sót tartalmaznak, szőlőcukor-tartalmuk energiát ad. Egész nap kis adagokban kortyolgatva biztosan használ, a beteg nem hányja ki, nem vált ki újabb hasmenést. Fejfájás, levertség ellen is jó. 

Tea, leves sóval 

Szintén a sópótlást segíti, ha gyógyteába keverünk némi konyhasót. Kiváló erre a célra a mézes fekete tea, de még jobb a málnalevél tea, amelyet természetes hasfogóként ismer a népi gyógyászat. A másik ajánlott gyógytea tölgyfahéjból készül, jótékony hatását a benne található nagy mennyiségű összehúzó, gyulladáscsökkentő hatású cseranyagnak köszönheti. Kettő-négy púpozott teáskanál aprított tölgyfahéjra önts 1/2 liter hideg vizet. 30 percig hagyd állni, majd forrald fel és szűrd le. Étkezés előtt fél órával, melegen fogyaszd. 

Pálinka és étcsoki 

A pálinka az alkoholtartalom miatt nagyszerű fertőtlenítő, és ahhoz, hogy a hatását kifejtse, elég belől pár korty is. Több semmiképpen sem kell, mert az csak rontaná a tüneteket. Még jobb a hatása, ha mellé megeszel egy kocka csokoládét is. 

Probiotikum 

A legbiztosabb módszer, ha valamilyen probiotikumot veszel be, mert ez helyreállítja a bélflóra megbillent egyensúlyát. A hasmenés szempontjából hatékony segítséget nyújthatnak a magas csíraszámú, gyógyszer minőségű probiotikumok, amelyeket már a tünetek megjelenésétől kezdve érdemes szedni azért, hogy mielőbb felgyógyulj. Ha gyerekeknél fordul elő a hasmenés, akkor olyan folyékony probiotikumot tanácsos beszerezned, amely színtelen, szagtalan és íztelen. A gyermekek ugyanis ezt sokkal szívesebben veszik be, és ez ebben a cseppet sem kellemes helyzetben sok energiát és vesződséget spórol majd meg neked – ráadásul ők is hamarabb lábalnak ki a hasmenésből.  

Szilárd étel és semmi koplalás

Hasmenés alatt ne koplalj, hanem próbálj meg mielőbb visszatérni a normális étrendhez. Ez alatt a gyomrot nem túlzottan megterhelő ételeket kell érteni – olyanokat, amik nem fűszeresek, zsírosak vagy nehezen emészthetők. A hasmenés megjelenésekor a legjobb étel a reszelt alma, a keksz és hasonló, könnyű nasik, majd ezután jöhetnek a levesek, könnyű húsok és más, normál fogások. 

 

Olvass még az immunrendszerről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top