Egészség

5 meglepő tény a stresszről

A stressz népbetegség, és ha nem buddhista szerzetesként éled az életed, jó eséllyel számodra sem ismeretlen fogalom. Sokszor azonban fel sem ismerjük a túlhajszoltság tüneteit, gyakran önálló betegségnek hisszük, miközben szervezetünk éppen jelez, hogy ideje lenne lassítanunk!

Nem új keletű, és ma már az orvosok által is elismert az a nézőpont, miszerint a lelki problémák, gondok testi tünetekben nyilvánulnak meg: test és lélek egymással szoros kölcsönhatásban van. Ezért ha a stressz a mindennapjaid része, a következő jeleket nagy eséllyel te is tapasztalhatod – szó szerint a saját bőrödön.

5 meglepő tény a stresszről

 

Emésztési problémák, hányinger, hasfájás

Attól függően, hogy milyen magasan van az ingerküszöböd, és milyen erős az idegrendszered, az emésztésed és a gyomrod is kárát láthatja a stresszes mindennapoknak. Ha gyakran küzdesz hányingerrel, hasfájással, és a hasmenés, vagy épp ellenkezőleg, a szorulás sem ritka, ideje elgondolkoznod azon, hogy mikor és miért idegesíted fel magad, mi miatt szorongsz, mert ezek bizony előjelek, és ha nem figyelsz, gyomorfekélyt is okozhatnak a későbbiekben.

Alvászavarok

Ha nehezen alszol el, vagy az éjjeleid rendszerint masszív virrasztással telnek, akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy a stressz áll a háttérben. Az állandóan pörgő, cikázó gondolatok, a folyamatos agyalás, kattogás miatt még éjjel sem hagyod pihenni, regenerálódni a szervezetedet, így a nappalaid még feszültebben fognak telni, és már benne is vagy az ördögi körben. Segíts magadon, és a párnádra tégy levendulás illatosítót a nyugodtabb álom érdekében!

Női bajok

A stressz komoly gondokat okozhat a szexuális életedben és az intim területeken is: ha gyakran fertőződsz meg, és a menzeszed rendszertelen vagy kimarad, tudd, hogy ezeket a stressz is okozhatja. A fertőzések miatt a szexuális életed is tönkre mehet, ami még frusztráltabbá tehet, így ismét egy ördögi körben találhatod magad. A rendszeres nőgyógyászati vizsgálatok mellett tanulj stresszkezelési technikákat, kommunikálj a pároddal, és szentelj időt magadra is! A nap végén vegyél egy kellemes kamillás fürdőt, és lazíts!

5 meglepő tény a stresszről

 

Fejfájás, hátfájás

A feszültség az izmainkat sem kíméli: az éjszakai, álmunkból felébresztő nyilalló vádligörcs, a derék- és hátfájdalmak, valamint a csuklyás izom megkeményedése egyértelműen a stressz jelenlétére utalnak. Ha nem kezeled a stresszt és a fizikai tüneteket, fájdalmakat sem enyhíted egy jó gyógymasszőr segítségével, idővel a fájdalmaid között a reumás panaszok is megjelenhetnek.

Magas vérnyomás

A magas vérnyomás népbetegség, és ha kicsit belegondolsz, az ok kézenfekvő: a legtöbbünk életében az állandó stressz a napi rutin része, így a stresszhelyzetekre adott fizikai válaszreakció, a magas vérnyomás is naponta megjelenik az életünkben. Ha nem tudod kezelni a feszült helyzeteket, és a szorongásod állandósul, a vérnyomásod sem fog csökkenni, ami bizonyos idő után szív- és érrendszeri gondokat is okozhat. Ne légy rest, és szánj időt a relaxálásra, naponta legalább 10-15 percet!

 

Olvass többet a stresszoldásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top