Egészség

Szemüveg vagy szemműtét? – 3 nyomós ok, amit a látásodért érdemes mérlegelni

Eszedbe jutott már, milyen változást hozna az életedbe, ha nem lennél többé szemüveges? Mi osztottunk-szoroztunk, és úgy látjuk, sokkal több az előnye a szemüveg nélküli életnek még akkor is, ha ahhoz egy drága lézeres kezelésen át vezet az út. Íme három nyomós érv a látásjavító szemműtétek mellett.

Megvannak a maga előnyei egy dizájnos szemüvegkeretnek – például szexi lehetsz tőle és okosabbnak látszol –, de van egy sor kellemetlen velejárója is a dolognak. A szemüvegre ugyanis vigyázni kell, mert sokba kerül, de egy pillanat alatt megkarcolódhat, elveszhet vagy eltörhet, és attól kezdve te már csak egy fél ember vagy, aki kiszolgáltatottan hunyorog, na meg bosszankodik. A kontaktlencse sok ilyen bajra gyógyír, de egyúttal más problémák forrása is: például drágább, és többször kell optikushoz járni miatta, ha pedig kiesik, akkor egy komplett, négykézlábon csúszós burleszkjelenetet kell előadnod ahhoz, hogy visszaszerezd. Mindent összevetve a legjobb, ha jó a szemed, mert akkor ezek a bajok elkerülnek, miközben a szemüvegesség előnyeit még mindig élvezheted: hiszen bármikor feltehetsz egy “hamis” szemüveget, ha éppen az intelligens lány imázsát szeretnéd aznap magadra ölteni. A fentieken túl összeszedtünk még három nyomós okot, amiért érdemes a szemüvegesség helyett a látásjavító műtétet választanod.

Szemüveg vagy szemműtét? – 3 nyomos ok, amit a látásodért érdemes mérlegelni

Felhőtlen sportélmények

A szemüveg és a kontaktlencse még a legjobb látást igénylő sportágaknál sem kizáró ok – gondoljunk például a F1-es világbajnok Jaques Villeneuve-re, a kosárlabdazseni Kareem Abdul-Jabbarra, a tizennyolcszoros Grand Slam-győztes teniszfenomén Martina Navratilováról nem is szólva! –, de nem is éppen előny. Nem kell ahhoz aktív sportolónak lenned, hogy az ilyen látásjavító eszközök kényelmetlenséget okozzanak, és rontsák a teljesítményed és az élményt edzés közben. Elég, ha csak szeretsz nyaranta a Balatonban vagy a tengerben úszni, vagy szívesen eljársz néhanap egyet kocogni a környéken. Nagyon frusztráló tud lenni, ha ezeket a várva várt programokat, amelyeknek pont az a céljuk, hogy kikapcsolódj és a lehető legjobban érezd magad, az teszi tönkre, hogy a kontaktlencséddel vagy a szemüvegeddel bíbelődsz, mert port fújt a lencséd alá a szél, vagy véletlenül leesett az orrod hegyéről a szemüveg egy ugrás közben, esetleg az arcodba csapó hullám félremosta a szemeden a lencsét. Akár aktív amatőr sportoló vagy, akár profi, mindenképpen érdemes elgondolkodni azon, hogy mennyit nyernél azzal, ha teljesen magad mögött tudnád hagyni ezeket a szemüveggel és kontaktlencsékkel járó macerákat.

Egy stresszel kevesebb a napi munkában

A legtöbb ember számára a sport hobbi, amit a kellemesebb élet és az élmények miatt űz, a munka viszont nem választás kérdése, hanem a megélhetés függ tőle. Ahhoz, hogy nap mint nap megfelelően tudj teljesíteni a munka frontján, elengedhetetlen, hogy éleslátó legyél a szó legszorosabb értelmében is, vagyis ha szemüveges vagy, akkor mindig az orrodon vagy a kezed ügyében legyen a szemüveg, sőt az sem árt, ha a táskádban van egy megfelelő pótszemüveg is, vagy egy szett extra kontaktlencse a szükséges tartállyal és folyadékkal együtt. Ezekről minden nap gondoskodnod kell, ami nem vesz el ugyan túl sok időt, de mégiscsak külön terhet és stresszt jelent önmagában is, ráadásul sok szemüveges folyton azért aggódik, hogy elveszti a szemüvegét, vagy bosszankodik, mert eltörött, és nagyon gyorsan – és legtöbbször drágán – újat kell készíttetnie, különben nem tudja rendesen ellátni a feladatait. Igaz, hogy vannak az életben nagyobb problémák is ennél, de minek terhelnéd magad vele, ha egy biztonságos szemműtéttel az egésztől meg is szabadulhatsz?

Szemüveg vagy szemműtét? – 3 nyomos ok, amit a látásodért érdemes mérlegelni

Kifizetődő költségek hosszú távon

A látás élességét ma már nagyon precíz, gyors és rendkívül biztonságos műtétekkel helyre lehet állítani. Természetesen ennek is vannak korlátai – például ha túl nagy dioptria vagy más szemproblémák miatt nem végezhető el ez a beavatkozás –, de összességében egy ilyen műtét alig jelent nagyobb kockázatot, mint egy szemölcs eltávolítása. Sok szemüvegest nem is ez tart vissza ma már attól, hogy megműttesse a szemét, hanem az első ránézésre magas költségek. Ha viszont veszünk egy darab papírt és ceruzát, hogy kicsit alaposabban átszámoljuk, mennyibe is kerül, hogy szemüveget vagy kontaktlencsét kell hordanunk, hamar kiderül, hogy két-három év alatt behozza az árát egy ilyen műtét. Ez alatt ugyanis a legtöbben legalább egyszer vagy akár többször is készíttetnek új szemüveget, aminek alapesetben is egy félhavi átlagfizetés az ára, ha pedig speciális igények vannak – például különféle védőrétegekre, speciális lencsékre, dioptriás napszemüvegre van szükség –, akkor az sem rendkívüli, ha a számla a végén hat számjegyű lesz. A kontaktlencsések még a szemüvegeseknél is többet költenek a látásukra, hiszen nekik nemcsak a lencséket és a hozzá való kiegészítőket kell megvenniük, hanem ezen felül még egy tartalék szemüveget is. Aki gyerekkorától kezdve szemüveges, egy hosszú élet során több milliót is költhet a látására – ebből a nézőpontból pedig már nemcsak hogy nem drága, hanem kifejezetten gazdaságos választás a részletre is fizethető, hosszú távú megoldást kínáló látásjavító lézeres szemműtét.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top