Egészség

12 tipp az atópiás bőr kezelésére

Könnyítsd meg az életedet, és tartsd kordában a bőrszárazságot! Íme, néhány tipp az atópiás bőr kezelésére!

A kellemetlen viszketéssel, hámlással járó bőrszárazság is enyhíthető, ha odafigyelünk bőrünk rendszeres ápolására, és az életmódunkra. Lássuk, mit tehetünk a tünetek enyhítése érdekében!

12 tipp az atópiás bőr kezelésére

 

1. Csökkentsd a verejtékezést!

A bőrápolást már az alvásnál kezdd el: a jó alváshoz fontos a megfelelő hőmérséklet, ráadásul a hűvösebb szobában nem fogsz izzadni, így bőrödet sem teszed ki felesleges irritációnak.

2. Találd meg a megfelelő klímát!

Találd meg a bőröd számára legmegfelelőbb környezetet: ez annyit jelent, hogy párásítsd a levegőt! Télen, a fűtési szezonban ez különösen fontos szempont, ha száraz a bőröd.

3. Ápold a bőröd!

Ma már kapsz külön atópiás bőrre kifejlesztett tusfürdőt, sampont, testápolót és arckrémet is: ezek a bőrápolók segítenek megelőzni a bőröd kiszáradását, megőrzik annak rugalmasságát. Amellett, hogy hidratálnak, csökkentik a gyulladást, és védelmet is nyújtanak az irritációt okozó anyagokkal szemben.

4. Írj naplót!

Annak érdekében, hogy feltérképezhesd a kiváltó okokat és hatékonyan enyhíthesd a tüneteket, írj naplót! Jegyezd fel minden nap, hogy mit ettél, ittál, milyen volt a napod, ért-e stressz, és milyen tünetek jelentkeztek!

5. Étkezz körültekintően!

Az sem mindegy, hogy mit eszel, ezért ügyelj arra, hogy mi kerül a tányérodra! Lehetőség szerint kerüld a tejtermékeket, valamint az alkoholt és a cigarettát is jobb, ha mellőzöd!

6. Sminkelj enyhén!

Ha odafigyelsz a megfelelő bőrápolásra, a sminkről sem kell lemondanod. De arra feltétlen vigyázz, hogy érzékeny bőrre való sminktermékeket válassz!

7. Relaxálj!
Mivel a stressz is az atópiás bőr kiváltó okai között szerepel, tanulj stresszkezelési technikákat, meditálj, jógázz! Találd meg a számodra legmegfelelőbb relaxációs gyakorlatokat, hogy csökkenthesd az atópiás bőrszárazság kellemetlen tüneteit.

12 tipp az atópiás bőr kezelésére
 

8. Ne vakarózz!

Mondani könnyű, ezt tudjuk, de akkor is figyelj oda, és ha viszket a bőröd, az erőteljes vakarás helyett inkább csak paskold, de ne vakard, hogy ne rontsd tovább a helyzetedet!

9. Tusolj!

Kerüld a hosszan tartó fürdőket és inkább tusolj! Fürdés közben pedig használj száraz, atópiás bőrre való tusfürdőt és puha pamut törölközőt. Amikor törölközöl, ne dörzsöld magad, hanem óvatosan nyomkodva itasd fel a vizet!

10. Hidratálj!

Fürdés után egyből kend be magad testápolóval: az atópiás bőrre kifejlesztett testápolók segítenek a nedvességet a bőrödben tartani, hidratálnak és csökkentik az irritációt.

11. Tájékozódj!

Mindig nézd meg a krémek összetevőit: az omega-6-zsírsav, a szőlőmagolaj és az édesgyökér hatékonyan segíthetnek a bőr megnyugtatásában és védelmében.

12. Orvosi segítség

A fellángolásos, vagyis az aktív szakaszban a bőrgyógyászod gyógyszeres kezelést is ajánlhat, hogy az erős kipirosodás, viszketés és hámlás alább hagyjon. Azt azonban tartsd szem előtt, hogy ezek a gyógyszerek tartósan nem alkalmazhatók a mellékhatásaik miatt. De körültekintő bőrápolással csökkentheted a tünetek kialakulásának gyakoriságát!

 

Olvass még cikkeket bőrápolás témában az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top