Egészség

10 szemvédő tipp számítógéppel dolgozóknak

A szemünket szinte egész napos megterhelésnek vetjük alá a digitális világ korában: plázák kellemetlen fénye télen, erős napsütés nyáron, számítógépes monitorok, és okostelefonok képernyője jelentik a folytonos kihívást. Lássuk, hogyan vehetünk le a szemeinkről extra terheket, és őrizhetjük meg egészségét a számítógépes munkakörnyezetben!

1. Ügyeljünk a rendszeres szemvizsgálatra

A rendszeres szemvizsgálat a legfontosabb dolog, amellyel tehetünk a számítógépes miatt kialakuló látásproblémák megelőzésére vagy akár kezelésére. Évente minimum egyszer iktassuk be a szemészorvosunknál tett látogatást.

2. Kulcsfontosságú irodai világítás

A szemet leginkább az éles fény veheti igénybe, legyen szó a munkatársunk válla fölött beözönlő „szembe napfényről”, vagy egy, az arcunk felé fordított asztali lámpáról. Az extra erős fények, belső világítás, igazi szemgyilkos környezet, hallassuk a hangunkat a látásunk érdekében, és tegyünk ellene, akár irodai függöny, vagy redőny kierőszakolásával. Igyekezzünk úgy ülni, hogy oldalról kapjuk a természetes fényt, és ne legyen a közelünkben túl erős izzó.

3. A jelszó az anti-glare

A káprázás nem tesz jó a szemeknek, igyekezzünk minimalizálni a környezetünkben. A falfelületek, a monitor, a telefon képernyője, a szemüveglencse esetében a matt az, aminek a szemünk örül, a fényvisszaverődést kiküszöbölő, anti-glare fóliák nagyon jó megoldást jelentenek.

Fotó: Thinkstock

4. Fontos a kijelző

Egy old-school verziónem éppen szembarát választás, ha van lehetőségünk választani monitort, LCD kijelzőt válasszuk az irodai munka során, de a saját felhasználású, otthoni laptop esetében is. Ezek a folyadékkristályos kijelzőjű eszközök ugyanis sokkal kíméletesebbek a szemmel. Minél nagyobb a kijelző, annál jobb.

5. Szemebarát számítógépes kijelző beállítások

A szemfáradtságot a számítógép képernyőjének beállításaival is csökkenthetjük. A fényesség, a szövegméret és kontraszt (különösen a hosszú dokumentumok olvasásakor fontos), a színhőmérséklet beállítása egyaránt kihagyhatatlan lépés.

6. Pislogásterápia és komfortcseppek

Pislogjunk gyakran, ez ugyanis különösen fontos, ha számítógépen dolgozunk, így nedvesíthetjük jobban a szemeinket, megakadályozva a szemszárazságot és az irritációt. Számítógépen ülve, körülbelül egyharmad annyit pislogunk, mint általában. Ha biztosra akarunk menni, és még csak megtapasztalni sem szeretnénk milyen, amikor ég-, szúr, vagy hamar elfárad a szemünk, mindig lapuljon a táskánkban vagy a monitor mellett egy komfort szemcsepp. Komolyabb szemszárazság esetén az is előfordulhat, hogy a szemorvosunk valamilyen szemvédő cseppet ír fel, de ezt akár meg is előzhetjük. 20 percenként pislogjunk 10-szer a szemeinkkel nagyon lassan, újra nedvesítve ezzel őket.

7. Szemedzés

A szemfáradtság szintén gyakori jelenség a monitor előtt dolgozók esetében, csökkenthetjük a kockázatát, ha néha szünetet iktatunk be. Legalább 20 percenként emeljük el a tekintetünket a kijelzőről, vagy nézzünk ki egy távoli tárgyat, majd fókuszáljunk rá, 10-15 másodpercig. Ezt követően tegyük ugyanezt valamilyen közeli tárggyal is.

8. Szünetek

A számítógépes munka híresen rossz hatással van a látásra, váll, és nyakproblémákat okoz, aminek esélyét jelentősen csökkenthetjük, ha gyakran iktatunk be kisebb szüneteket. Kimutatások szerint, nem csökkenti a dolgozói produktivitást, cserébe nagyon sok kellemetlen tünetet megelőzhetünk a miniszünetekkel.

9. Kényelmes munkaállomás

Kényeztessük magunkat kényelmes pózokkal napközben, ha például nyomatott lapokat és a monitort egyszerre kell néznünk, állítsuk a lapokat egy tartó eszközre a monitor mellé, és ne kényszerítsük magunkat és szemünket lehetetlen pózokba.

10. Fontoljuk meg a monitorszemüvegek használatát

A számítógép előtti munkához tökéletesek a monitorszemüvegek, és ma már szinte minden lencsegyártó cég kínál kimondottan monitor előtti szemüveglencséket. Vannak enyhén színezett, és kontrasztfokozó réteggel ellátott verziók, amellyel sokat tehetünk a szemfáradtság ellen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top