Egészség

Kilencen szenvedtek klórgázmérgezést egy nyíregyházi uszodában

Kedden délelőtt kilenc ember kapott klórgázmérgezést az egyik nyíregyházi uszodában. Hárman súlyosan, hatan pedig könnyebben megsérültek – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

A Sóstói úton fekvő, a Bessenyei Hotel szomszédságában lévő uszoda egyik helyiségében hypót és kénsavat öntöttek véletlenül össze, ekkor szabadult fel a mérgező klórgáz.

A helyszínre riasztott tűzoltók teljes légzésvédelmi felszerelésben három embert mentettek ki az épületből, a többieknek sikerült saját erejükből kimenekülniük.

A klór sárgászöld színű, szúrós szagú, a levegőnél nehezebb, erősen maró és mérgező hatású gáz. Erősen mérgező klórgáz akkor keletkezhet, ha a klórtartalmú tisztítószereket (mint pl. Hypo, Domestos) vagy uszodavegyszereket (klórtabletta) és a savas tisztítószereket (mint pl. a vízkőoldó) egyidejűleg használják. Mérgezés esetén a tünetek és az elváltozások súlyossága a belélegzett gáz koncentrációjától függ, de már kis töménységű klórgáz belélegzése is égő érzést okoz az orrban és a torokban, továbbá fullasztó, gyakran rohamokban jelentkező köhögést és nehézlégzést vált ki. 

A szemben égő, szúró fájdalom, könnyezés jelentkezik. Nedves bőrön szintén égő érzést okoz és egészen a hólyagképződésig ingerli a bőrt. Bár a nagy töménységű gáz gyors belélegzése 1-2 percen belül halált is okozhat, a halálos mérgezés ritka, mert a klórgáz már kis töménységben is kínzó fulladásérzést vált ki, ami a szennyezett levegőjű terület gyors elhagyására késztet. Súlyosabb mérgezés esetén a belélegzett gáz marásos sérülést okoz a légutakon és a tüdőn.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top