Egészség

Van kutyád? Akkor van egy jó hírünk!

Az ember legjobb barátja nemcsak a házat őrzi, hanem gazdái egészségét is. Fontos kutatás jelent meg ezúttal nem brit, hanem svéd tudósok tollából.

A Scientific Reports tudományos szakfolyóiratban közölték azt a kutatást, amelynek keretében nem kevesebb mint 3,4 millió ember egészségét követték nyomon 12 éven keresztül.

Ez a tudományos szempontból nem elhanyagolható méretű minta érdekes eredményeket produkált: azoknál a felnőtteknél, akik egyedül éltek, de háztartásukat megosztották egy kutyával, 33 százalékkal kisebb volt az elhalálozás kockázata, mint egyedül élő, kutyátlan társaiknál. Ráadásul a kutyások esetében 36 százalékkal kisebb volt a szív- és érrendszeri halálozások aránya is.

„A kutyatartás – különösen az egyedül élő emberek esetében – olyan tényező, amely jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát” – írta közleményében Mwenya Mubanga, az Uppsalai Egyetem PhD-hallgatója, a kutatás vezetője. „Az egyedül élő emberek esetében egyébként is jóval magasabbak az egészségügyi kockázatok, mint azokban a háztartásokban, ahol több ember él egy fedél alatt.”

A kutató hozzátette, az eredmény magyarázata lehet, hogy a kutyatartók sokszor családtagként kezelik a négylábúakat, ráadásul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése szempontjából a kutyasétáltatással járó mozgás is jótékony hatású.

„A mostanihoz hasonló kutatások a nagy létszámú csoportok tagjai között keresnek összefüggéseket, azonban arra nem szolgáltatnak magyarázatot, hogy a kutyák pontosan hogyan védenek az érrendszeri betegségekkel szemben” – tette hozzá Tove Fall, a svéd kutatócsoport egy másik tagja. „Azt tudjuk, hogy a kutyatartók többet mozognak, ami magyarázattal szolgálhat erre, ezenkívül szóba jöhet a magasabb jóléti fokozat, illetve a gyakoribb társas érintkezések.”

Fall arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel a kutatás alanyai mind svédek voltak, az eredmények leginkább a svéd kutyatartók esetében állják meg a helyüket, vagy „más olyan európai populációk vonatkozásában, ahol hasonló a kutyatartási kultúra”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top