Egészség

A fél ország szerint hasznos a homeopátia

A magyarok 44 százaléka még mindig hisz a homeopátiában, míg 41 százalékuk szerint semmi hatása sincs – derül ki a Medián közvélemény-kutatásából.

Közvéleménykutatást készített a 444 megbízásából a Medián arról, mit gondolnak a magyarok a homeopátiáról. Az 1200 fős országos reprezentatív minta alapján készült kutatás eredménye alapján elmondható, hogy ebben a kérdésben is két részre szakadt az ország.

A válaszadók 44 százaléka hasznos gyógymódnak tartja a homeopátiát, amivel sok betegség eredményesen gyógyítható, 41 százalék szerint viszont a homeopátia sarlatánság, nem szabad hinni benne, mivel gyakorlatilag hatástalan.

A megkérdezettek 15 százaléka nem tudja, mit válaszoljon. A nyolc általánost végzettek 23 százaléka, a diplomásoknak viszont csak 7 százaléka nem tudja, mit gondoljon a témáról, azonban a magasabban iskolázottak közül többen hisznek a homeopátiában.

A diplomások 52, az érettségizettek 48, a szakmunkások 41, a nyolc általánost végzettek 37 százaléka szerint hasznos a homeopátia. Markáns különbség van a nemek közti eloszlásban: míg a férfiak 37 százaléka tartja hasznosnak a homeopátiát, addig a nők több mint fele, 51 százaléka. Lehet, emiatt van az, hogy a nőknek nagyobb arányban ajánlják a homeopátiás szereket a gyógyszertárakban, mint a férfiaknak.

Érdekes, hogy a válaszadók többségének nincs igazából közvetlen tapasztalata a homeopátiával, csak közel negyedük mondta azt, hogy ő vagy valaki a családjából próbált már homeopátiás készítményt.

A rendszeres használók tekintetében a homeopátiás szerek

  • 58 százalékuk szerint néha működnek, néha nem,
  • 35 százalékuk állítja: mindig segítenek,
  • 5 százalékuk szerint pedig soha.

A homeopátiáról az európai tudományos akadémiákat tömörítő szervezet szeptemberben megállapította, hogy annak működésére semmiféle érdemi bizonyíték nincs, cserébe konkrétan káros lehet az egészségünkre.

A homeopátia tantárgyat a Semmelweis Egyetem is törölte szabadon választható kurzusai közül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top