Egészség

Életeket menthet a mobiltechnológia: a GPS-órák csökkenthetik az eltűnt gyermekek számát

Évente közel 20 ezer eltűnt gyermeket regisztrálnak Magyarországon. Többségük egy idő után megkerül, ugyanakkor közülük évente nagyjából száz gyermek sosem tér haza. A GPS-es órák növekvő népszerűsége annak a funkciónak is köszönhető, amely segítségével a távolból is figyelhetünk gyermekeinkre. Idén ősszel debütál hazánkban a legújabb ilyen eszköz.

A világ 60 országában már több mint 100 ezer gyermek biztonságára vigyáznak az Allterco Robotics okosórái, a MyKi órák. A GPS-GSM órák a biztonság érzetét nyújtják a szülőknek, akik figyelemmel követhetik a gyermekük tartózkodási helyét, miközben a kapcsolatot is könnyedén fel tudják venni velük egy telefonhívással vagy üzenetírással.

„Az eltűnt gyermekek száma Magyarországon egy rémisztő adat: csak az elmúlt évben 19 ezer gyermeket nyilvánítottak eltűntnek, közülük háromezren 14 évnél fiatalabbak. A gyerekek nagy része egyszerűen csak elszökik otthonról, és így komoly veszélynek van kitéve – mondta el Kárász Róbert, az ATV Start műsorvezetője, az Ezer Lámpás Éjszakája mozgalom alapítója. – Bármely technológiai találmány rendkívül hasznos, amely segít csökkenteni az eltűnt gyermekek számát Az olyan legújabb fejlesztések, mint a GPS, műholdas nyomkövető rendszerek és a wifihálózatok, mind-mind a szülők vagy gondozók segítségére lehetnek abban, hogy mindig tudják, merre jár a gyermek.”

A MyKi Watch és MyKi Touch névre keresztelt eszközök 4 éves kornál idősebb gyermekek számára tervezett okosórák. Az eladási számok azt mutatják, hogy többnyire fiatal anyukák (25–44) használják ezeket az eszközöket gyermekük felügyeletére. Az órák megadják a függetlenség érzetét a gyereknek, miközben biztosítják a szülőknek, hogy távol lévő gyermekükön is rajta tarthassák szemüket. Az órába GPS-technológia van beépítve, amely 5 másodpercenként frissíti a gyermek tartózkodási helyéről szóló információt, ezt egy ingyenesen letölthető mobilalkalmazáson keresztül lehet követni.

Az órába riasztórendszer is be van építve: a szülők létrehozhatnak különböző „biztonsági zónákat” azokból a szokásos útvonalakból, amerre a gyermekük rendszeresen közlekedik. A riasztófunkció akkor lép életbe, ha mondjuk a gyermeknek reggel 8 óra és 12 óra között az iskolában kellene lennie, de ő mégsem ott tartózkodik: ilyenkor az óra értesítést küld a szülőknek. Az okosbeállításokon keresztül a szülők arról is értesülhetnek, ha a gyermek a megszokottnál nagyobb sebességgel közlekedik, vagy ha leveszi magáról az órát. Mindezeken felül az óra egy SOS gombbal is rendelkezik, amely arra szolgál, hogy a gyermek jelezni tudjon a szülőknek vészhelyzet esetén. Az SOS gomb megnyomása után az óra automatikusan elkezdi hívni az előre beállított, vészhelyzetben hívható telefonszámokat.

Az eszköz tíz különböző, a szülők által előre betáplált telefonszámot tud kezelni. A MyKi Watch hang- és szöveges üzenet fogadására és küldésére is képes a hozzá tartozó alkalmazáson keresztül. Így a szülők bármikor képesek elérni gyermeküket egy okostelefon vagy számítógép segítségével.

Mind találkoztunk már olyan történetekkel a közösségi felületeken, hogy a gyermek elkóborolt a játszótérről, amíg a szülők nem figyeltek oda – mondja Kalmár Tibor, egy eszközhasználó apuka. –A GPS órák a biztonságérzését nyújtják számomra, mert akkor is tudom, hogy a gyermekem a játszótér területén tartózkodik, amikor épp bújócskázik a társaival.”

Annak ellenére, hogy az órákat a 4 és 10 év közötti gyermekek számára tervezték, a szülők tinédzser gyermekük esetében is hasznát tudják venni, amikor hollétükre kíváncsiak. „A tinédzser lányom frusztrált lesz, amikor egyfolytában hívogatom, hogy jól van-e. A GPS-óra segítségével megnyugodhatok, hiszen mindig tudom, hogy jól van, és azt is, hogy merre jár. Így nem kell többet idegesítő, gyermekére rátelepedő szülőnek lennem” – mondta Kiss Szilvia, egy háromgyermekes anyuka.

A MyKi órák nagy előnye a piacon elérhető hasonló termékekhez képest az a garanciarendszer, amellyel a MyKi a vevőit támogatja: ügyfélszolgálatuk a termékkel kapcsolatos felhasználói kérdésekre azonnal válaszol. A MyKi órák kompaktak és kényelmesek, négy különböző színben és antibakteriális, eltávolítható szilikonszíjjal készülnek, így használójuk többféle, a ruhájához illő színkombinációt is összeállíthat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top