Egészség

Így válik tömeggyilkossá a műanyagot égető szomszéd

Évente több halálos áldozatot követel a légszennyezettség, mint a közúti közlekedés. A tömeggyilkos környezetszennyezést okozó szálló por kibocsátásának hetven százalékáért a lakossági fűtés felelős.

Nem az emberi találékonyságról, hanem a tudatlanságról tesznek bizonyságot azok, akik úgy gondolják, hogy úgy spórolhatnak a fűtőanyaggal, ha minden éghetőnek tűnő háztartási hulladékot eltüzelnek. E felelőtlen magatartás azon túl, hogy törvénysértő, kíméletlenül mérgezi a környezetet – írja honlapján a DAS Jogvédelmi Biztosító.

Amikor tehát valaki plüssállatkákat, műanyagot és bármilyen más hulladékot éget el a kályhában, kandallóban, hogy azzal fűtsön, olyan mérgező anyagokkal és apró méretű porszemcsékkel mérgezi (saját közvetlen) környezetét, amelyek belélegezve a tüdőbe, onnét pedig a véráramba jutva, súlyos betegségeket okoznak. Ezek az apró szemcsék nem csak önmaguk miatt, de az égetés során felszabaduló és rajtuk könnyedén megtapadó mérgező anyagok miatt is veszélyesek – figyelmeztet a DAS.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy tízszer annyi ember korai halálát okozza a légszennyezettség, mint ahány áldozatot a közlekedési balesetek követelnek. Az egészségre fokozottan veszélyes kisméretű szállópor-kibocsátás közel kétharmadát (70 százalékát!) a lakossági fűtés okozza.

Emiatt tilos a hulladék nyílt téri, vagy nem megfelelő berendezésben történő égetése. Elégethetjük a háztartásban keletkező papírhulladékot és a veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladékot. A festett ajtótokok, kiselejtezett bútorok már nem tartoznak ebbe a körbe!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top