Egészség

Meghalt Hubert, a Budakeszi Vadaspark hiúzmatuzsáleme

Szomorú sajtóközleményt kaptunk, amiben Hubert, a 23 éves hiúzmatuzsálem halálhírét tudatta szerkesztőségünkkel a Budakeszi Vadaspark. Mint ahogy a park dolgozói, mi is megrendülve állunk Európa legidősebb hiúzának távozása előtt.

Hubert 2011-ben aggastyán hiúzként, 16 éves korában érkezett a Budakeszi Vadasparkba, a park szakemberei óvó figyelmükkel napról napra arra törekedtek, hogy Hubert a lehető legtovább okozhasson örömet jelenlétével a vadaspark közönségének. Egy hiúz a vadonban a legjobb esetben is csak 13 évig él.

„Kiemelt figyelemmel viseltettünk a korrekorder Hubert iránt: az előzetesen diagnosztizált mozgásszervi problémái miatt már több éve folyamatos állatorvosi kezelés alatt állt. Sajnos a fogazata és a csontozata sem volt a régi, így kizárólag puhára főtt csirkehúst ehetett, míg öregecske ízületei karbantartására porcerősítőt kapott.

Forrás: Budakeszi Vadaspark

Korához képest az elmúlt időszakban jó egészségi állapotban volt, azonban csütörtök kora délután hirtelen rosszullét lépett fel nála. A roham után, a gyors orvosi segítség ellenére, úgynevezett sokszervi elégtelenség tüneteit mutatta, ami után sajnos már nem tért teljesen magához. A további kezelés kilátástalansága, illetve állatjóléti szempontok miatt az eutanázia mellett döntöttünk.

Ezúton köszönöm mindenkinek, aki figyelemmel kísérte Hubert vadasparki életét, és hónapról hónapra visszajárt hozzá, és különösen köszönöm azoknak, akik örökbefogadással támogatták Hubert vadasparki jólétét, és így a kezelését is” – mondta Szabó Péter, a Budakeszi Vadaspark igazgatója.

Forrás: Budakeszi Vadaspark

A Budakeszi Vadaspark hiúzpopulációja Hubert távozása után sem marad képviselő nélkül, hiszen a fiatalabb Csabi, „cicás” mosolyával továbbra is elkápráztatja a vadasparkba látogató kicsiket és nagyokat egyaránt, és ha nem is teljesen, de enyhíteni tudja Hubert, a korelnök hiúz távozása miatt érzett fájdalmat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top