Egészség

Nehéz beváltani az e-recepteket, kígyóznak a sorok

Elindult élesben is az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) névre keresztelt rendszer, amelyet közösen használnak a gyógyszertárak, az állami kórházak és a háziorvosok. Ezen a hálózaton fogadják vagy épp töltik fel az e-recepteket is – már ahol épp működik.

Több gyógyszertárban is hosszú sorok alakultak ki a mától élesben is működő EESZT és az elektronikus receptek miatt. Az Index összeállítása szerint azokban a patikákban, ahová e-recepttel érkeztek a betegek, megnehezítette a kiszolgálást a rendszer lassúsága, ha épp működött. Volt, aki 40 percet várt, mire ki tudta váltani a gyógyszerét.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

A rendszer gyermekbetegségei közé tartozik még a gyógyszertámogatások fel nem ismerése, illetve az 1 recept/perc feltöltési sebesség is, ami egy 15 recepttel érkező páciensnél legalább negyedórás várakozást eredményez. Előfordult az is, hogy az e-személyi igazolványokat olvasó terminál nem működött.

Kiderül azért, hogy a legtöbb helyen, ahol időben elkezdték a felkészülést az átállásra, ott általában nincs nagy fennakadás, csak az új kezelőfelületet kell megszokniuk az orvosoknak, patikusoknak.

Akad persze olyan kórház, ahol hiába követték lépésről lépésre a kiadott fejlesztői dokumentációt, mégsem tudtak csatlakozni az EESZT-hez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top