Egészség

Az iPhone-ra kötött ultrahangos készüléke mutatta ki, hogy rákos

Egy amerikai érsebész éppen a Butterfly IQ nevű okoseszközt tesztelte, amikor az iPhone-ra csatlakoztatott ultrahangos készülék segítségével talált valamit a nyelőcsövénél. Különös helyzet, hogy éppen a rákos orvos esete a jó marketing a connecticuti startup fejlesztésének.

A Butterfly Network egy amerikai startup cég, amely egy zsebben is elférő, villanyborotva méretű ultrahangos készüléket fejlesztett ki. Az eszközt egyszerűen rá lehet csatlakoztatni az iPhone-unkra, így az okostelefonunkon tudjuk nézni az ultrahangos képeket. A connecticuti cég célja, hogy találmányát a hétköznapi ember is tudja használni, bárki otthon is meg tudja magát vizsgálni, hogy a rákos megbetegedések is minél hamarabb észrevehetők legyenek. Ugyanakkor az orvosok számára is jó szolgálatot tehet a Butterfly IQ, hiszen ezzel a szakemberek a jövőben a sürgősségin is gyorsan tudják ellenőrizni a beteg szívét, tüdejét vagy gyomrát is, röntgensugarak nélkül.

Egyelőre még csak tesztelik az eszközt, de úgy látszik, hogy jól működik. A Butterfly Network John Martin amerikai érsebészt  is felkérte arra, hogy próbaként csináljon ultrahang-felvételeket a Butterfly IQ-val, és balszerencséjére az orvos éppen saját magán talált rákos megbetegedésre utaló jeleket. Az iPhone-jára küldött képeken ugyanis az látszódott, hogy egy fekete folt van a nyelőcsövénél. A férfinél pikkelysejtes rákot állapítottak meg, átesett egy 5,5 órás műtéten, és azóta is sugárkezelik.

A hordozható eszköz a tervek szerint 1999 dollárért, azaz körülbeül 535 ezer forintért kerül majd piacra, és jövőbeli cél, hogy a készüléket egy mesterséges intelligenciás szoftverrel szereljék fel, ami nemcsak a szkennelést pontosíthatná, hanem a rögzített képek közül kiválasztaná a legmegfelelőbbeket, sőt tanácsokkal látná el a felhasználót is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top